МОСВ: Топлофикациите няма да купуват нови емисии парникови газове

375
МОСВ: Топлофикациите няма да купуват нови емисии парникови газове

На никое топлофикационно дружество няма да се наложи да купува емисии въглероден диоксид, защото всички те са подали верифицирани доклади за 2007 г. и с Националния план за разпределение на квотите емисии, одобрен на 30 април с решение на Министерския съвет, са получили толкова, колкото са заявили, че са изхвърлили в атмосферата, посочиха от МОСВ.

Съобщението дойде в отговор на изявление на председателя на Асоциацията на топлофикационните дружества Валентин Терзийски, че ако държавата не осигури достатъчно квоти за парникови газове на топлофикационните дружества, те ще са принудени да включат цената за допълнителното им закупуване в стойността на топлинната енергия.

От министерството припомнят още, че преразпределението на квотите емисии беше извършено на базата на представени от инсталациите верифицирани доклади за емисии за 2007 г. Такива представиха всички топлофикационни дружества. На тези предприятия, включително и на топлофикациите, бяха отпуснати квоти, равняващи се на верифицираните им количества.

Позицията на министър Джевдет Чакъров е, че този принцип на преразпределение на квоти трябва да бъде приложен и за Националния план за разпределение на квотите емисии парникови газове за периода 2008-2012 г., който в момента се подготвя.

Преразпределението на квотите се наложи, след като през миналата година ЕК взе решение за намаляване на квотите емисии за България и по двата Национални плана – за 2007 и за 2008-2013 г. В момента страната ни обжалва това решение и ще продължи действията си за постигане на справедливо решение по въпроса. МОСВ първо реагира на това решение на ЕК и процедурата по обжалването беше инициирана по негова инициатива, припомнят още от екоминистерството.

Още по темата:

2.5 млн. българи остават без топла вода и парно?

Снимка: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...