Може да се върне златното време на контрабандата с цигари

501
Може да се върне златното време на контрабандата с цигари

Следващата, 2010 година, могат да се завърнат златните времена на контрабандата с цигари, позната ни от средата на 90-те години, прогнозира главният експерт в Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД) Тихомир Безлов, по време на кръглата маса, посветена на предизвикателствата на скритата икономика пред развитието и конкурентоспособността на България. Събитието е организирано от ЦИД и фондация Фридрих Еберт.

Според него това може да се случи, ако не се разширят правомощията на митническата и данъчно-приходната администрация със засилване на съответни разследващи във ведомствата звена. Той припомни, че от МВР се наблюдава сериозен отпор върху идеята за разширяване на функциите им.

Идеята за този орган подкрепи и общинският съветник от групата на Коалиция за България в Столични общински съвет Георги Кадиев. „Създаването на финансова полиция е напълно необходимо, като тя трябва да е извън структурата на МВР, в рамките на МФ", подкрепи идеята общинският съветник.

Според него тази служба трябва да имат правомощия за извършване на арести, използване на СРС-та и разузнаване. „Противодействие от страна на вътрешното министерство ще има винаги, защото това означава наличието на служба, която ще разследва и самите тях", смята Кадиев.

По отношение на пазара на цигари у нас, Тихомир Безлов припомни ангажиментите на новото правителство в първите му дни на мандата за повишаване на бюджетните приходи, за сметка на ограничаване на сивия сектор.

В изложението си той се върна малко по-назад във времето, като изнесе данни, че през 2007 г. между 8 - 12% (според информация на различни източници на информация) от пазар на цигари избягват плащането на данъци и акцизи. „Сега този дял е между 25 - 29 на сто (според информация на различни източници). През 2008 г. пазарът на цигари възлиза на 2.3 млрд. лв., като отчетем повишаването на акциза през тази година, като спад в потреблението не се наблюдава, може да придобием представа и за размера му за 2009 г.", заяви Тихомир Безлов. „Вероятно става дума за над 700 млн. лв. загуби за бюджета".

По данни на Безлов от началото на мандата на новото правителство до сега делът на сивия сектор, за сметка на светлия расте ежемесечно с по 1%.

Какво предстои през 2010 г., попита експертът от ЦИД. Според него през следващата година ще станем свидетели на безпрецедентен скок на акциза на цигари в страната, като за разлика от нас в Сърбия няма да има такъв, което повишава риска от внос на продукция от западната ни съседка, където печалбата на кутия - внос ще е от порядъка на 3.50 -3.60 лв.

Сн.: Тихомир Безлов, главен експерт в Центъра за изследване на демокрацията

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg