Можем да отпуснем до 3000 евро на засегнатите от сушата земеделски производители

385
България има право да предприеме мерки за отпускане на държавна помощ на земеделските производители, засегнати от сушата. Възможно е предоставянето на помощи в размер до 3000 евро на бенефициент, като за това не е нужно да се иска нотификация от Европейската комисия.

Това е съгласувано на заседанието на Съвета по земеделие и рибарство в Брюксел на 16 юли 2007 г., по време на което министърът на земеделието и горите Нихат Кабил е представил данни за очакваното намаление на реколтата у нас поради засушаването и е уведомил колегите си за намерението на българското правителство да се предоставят помощи на зърнопроизводителите.

За предоставяне на допълнителни помощи е необходима нотификация от ЕК, според процедурата по чл. 88 от Римския договор. Възможността за искане за подобна нотификация ще бъде представена за обсъждане на правителствено ниво.

Още на 19 юли нови български предприятия от направления „Месо” и „Мляко” да влязат в т. нар. положителен списък (с право да изнасят продукция за страни-членки на ЕС). Това са обсъдили на среща в рамките на заседанието на Съвета по земеделие и рибарство министър Нихат Кабил и еврокомисарят по здравеопазване Маркос Киприану .Очаква се броят на предприятията да бъде 19.

Министър Кабил е депозирал искането от страна на България за преходен период до края на 2009 г. за предприятията от двата сектора, които все още не са покрили напълно изискванията на ЕС. Окончателното решение по този въпрос ще бъде взето през месец септември т.г.

По време на проведената среща на министър Кабил с еврокомисаря по селското стопанство и развитие на селските региони Мариан Фишер Боел, г-жа Боел е изразила задоволство от работата на Разплащателната агенция и функционирането на системата ИСАК. През септември у нас предстои мисия на ЕК, която ще излезе с окончателно решение за пълната акредитация на РА.

На заседанието на Съвета по земеделие и рибарство са били обсъдени въпроси като забраната за обогатяване на виното със захароза. Срещу тази забрана на ЕК са се обявили в позициите си мнозинството от страните-членки, поради което се очаква тя да отпадне. С обсъждането на този проблем на практика стартира реформата в сектор „Вино”. Министрите на земеделието на страните-членки на ЕС са обсъдили и промени, свързани с реформата в сектор „Захар. По отношение на изоглюкозата е постигнато съгласие България да може да изнася в трети страни.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg