МРРБ обсъди въпросите на миграцията, заетостта и Лисабонската стратегия

449
МРРБ обсъди въпросите на миграцията, заетостта и Лисабонската стратегия

„Успешното управление на миграционните процеси е силен инструмент за развитие в глобализиращата се световна икономика”, заяви министърът на труда и социалната политика Емилия Масларова по време на политическия дебат по въпросите на миграцията, заетостта и Лисабонската стратегия.

Това стана в рамките на съвместната среща на Съвета на министрите по заетост, социална политика, здравеопазване и потребителски въпроси и Съвета на министрите по правосъдие и вътрешни работи в Брюксел.

Според министър Масларова неефективното управление на миграционните процеси може да доведе до разрастване на сивата икономика, до наслагване на напрежение в приемащите общества.

В изказването си министър Масларова акцентира на факта, че ЕС изпитва необходимост от работна сила в целия спектър – от неквалифицирани през квалифицирани до висококвалифицирани работници и е изключително важно ЕС да съсредоточи своите усилия за редуциране на неформалната икономика. Затова и новото предложение за Директива на Европейския парламент и на Съвета за санкции спрямо работодателите на нелегално пребиваващи граждани на трети страни е навременна стъпка в правилна посока.

Емилия Масларова отбеляза, че България също изпитва недостиг на работна сила в различни отрасли и ще осъществява прием на специалисти от трети държави, за да отговори на нуждите на своята икономика. Министър Масларова обърна внимание на факта, че прилагането на общностната преференция за трети държави не дава отговор на въведените преходни периоди на новоприсъединили се държави членки - като България.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg