МРРБ отпуска над 1 млн. лв. за решаване на проблема с водоподаването в 3 общини

427
МРРБ отпуска над 1 млн. лв. за решаване на проблема с водоподаването в 3 общини

Към настоящия момент състоянието на язовирите за питейна вода е задоволително и захранваните от тях населени места нямат проблем с водоснабдяването. Това стана ясно след разпоредената на 24 юли 2007 г. от зам.-министъра на РРБ Димчо Михалевски проверка на 29-те ВиК дружества.

Дружествата трябваше да подадат актуализирана информация за състоянието на водоснабдяването в населените места и водоизточниците, за броя на населените места, в които е въведен режим на водоподаването, както и за вида на режима.

Проблеми с водоподаването имат само населените места, чието водоснабдяване се осигурява от локални каптажи, сондажи и речни водохващания. Дебитът на тези водоизточници силно се влияе от засушаването, като масово се наблюдава снижение от два до три пъти, а в не малко случаи до пет пъти спрямо нормалните нива.

Към 24 юли 2007 г. най-тежко е положението в шест области – Разград, Търговище, Шумен, Габрово, Ловеч и Бургас. На различни по степен режими се намират 547 населени места. При запазване на тенденцията на липса на валежи се очертава до края на месец август броят на населените места на режим по водоснабдяването да достигне около 800. В тези населени места живее около 4 % от населението на страната.

От 25 юли 2007 г., съгласно заповед на министъра на регионалното развитие и благоустройството, действа постоянен режим на събиране на информация за степента и обхвата на режима на водоснабдяване в страната. Местните ВиК дружества ще докладват два пъти седмично за състоянието на водоподаването на територията, за която са отговорни. МРРБ се обръща към кметовете на общини и кметствата, както и към областните управители за координирани и повсеместни действия за разумно и пестеливо разходване на питейната вода по предназначение.

В най-тежко засегнатите райони на Разград, Попово и Търговище МРРБ ще мобилизира вътрешни резерви за незабавно решаване на проблема в бедстващите райони, в които напълно липсва водоподаване. За целта ще бъдат изпълнени аварийни строително-монтажни работи на стойност около 1 100 000 лв.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...