МРРБ представи хода на строителството на гранични пунктове между България и Гърция

694
МРРБ представи хода на строителството на гранични пунктове между България и Гърция

Изпълнени, текущи и предстоящи проекти между България и Гърция, по които работи МРРБ, бяха представени в Кърджали от зам.–министъра на регионалното развитие и благоустройството Димчо Михалевски. На срещата с местни предприемачи и браншови организации присъстваха и посланикът на Гърция в България г-жа Даная Маделин Куманаку, областният управител на област Кърджали инж. Ангел Коджаманов и проф. Апостолос Гулас, изпълнителен директор на “Егнатия – Одос”.

По време на срещата се обсъдиха и планираните действия на двете правителства по откриването на нови гранично-пропускателни пунктове и изграждане и рехабилитация на подходните републикански пътища от двете страни на границата.

Зам.-министър Михалевски припомни, че с подписаното през 1995 г. Споразумение между двете държави се предвижда откриване на гранични- те пунктове Илинден – Ексохи, Рудозем – Ксанти (Еледже - Ехинос) и Кърджали – Комотини (Маказа - Нимфеа).
Според Спогодба от 2006 г. предстои изграждане и на граничния пункт Ивайловград – Кипринос.

Участниците в срещата очертаха и следващите задачи, които двете правителства ще обсъждат за откриване на други три гранично-пропускателни пункта – Златоград – Термес, Горна Арда – Паранести и Аврен – Митриски.

И двете страни отбелязаха, че се работи интензивно по изграждането на подходните пътища към сега съществуващите 3 пункта и към другите три, за които има спогодба.

В ход е и подготовката на пътната инфраструктура към останалите три по-малки пункта, за които трябва да се подпише спогодба между двете страни. Изграждането на цялостната инфраструктура има за цел да превърне районите на Беломорието и Родопите в общо жизнено пространство, с общи икономически, социални и културни интереси, каза зам.-министър Михалевски.

До 2011 година трябва да завършат всички действия по изграждането на необходимата инфраструктура. По Гръцкия план за възстановяне на Балканите ще бъдат отделени 30 млн. евро, които успоредно със средства от Оперативна програма “Регионално развитие” ще бъдат вложени за реконструкция на целия родопски път – Гоце Делчев - Доспат – Борино, Девин – Смолян – Арда – Кърджали – Момчилград - Крумовград – Ивайловград.

От българска страна инвестициите, които ще се вложат в пътната инфраструктура и граничните контролно-пропускателни пунктове в периода до 2011 година ще са над 250 млн. евро, обобщи зам.-министър Михалевски.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg