МРРБ ще вложи над 200 млн. лв. във ВиК проекти през 2007 и 2008 година

373
През тази и следващата година във водния сектор започва изпълнението на проекти за над 200 млн. лева. Това съобщи зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Димчо Михалевски.

Със средства от заема от Световната банка, който е на обща стойност 109 млн. евро, ще бъдат доизградени язовирите “Нейковци” край Трявна, “Луда Яна” край Панагюрище и “Пловдивци”, който ще осигури водоснабдяването на Мадан и Рудозем. По същата програма ще бъде рехабилитиран и язовир Студена край Перник.

В момента се актуализират плановете и се подготвят екологичните и социално-икономическите оценки. Изпълнението на проектите трябва да започне през месец април 2008 г. Със заема от Световната банка ще се изпълняват и енергийно – ефективни мерки в шест ВиК дружества – Добрич, Търговище, Разград, Сливен, Стара Загора и Смолян.

Със средства от националния бюджет ще бъдат доизграждани останалите язовири – “Кюстендил”, “Бяла”, “Черни Осъм”, който е от значение за водоснабдяването на Троян, Ловеч и Плевен, “Индже войвода” в Бургаско и “Ракочевица” край Благоевград. За поетапното им изграждане са необходими между 40 и 50 млн. лв. годишно за периода 2008 – 2010 г.
Проблемът с водоснабдяването на страната може да бъде разрешен до 2012 г. с изграждането на минимум 6 и максимум 8 язовира, обобщи заместник-министърът.

Той припомни, че около 600 малки населени места в момента са на воден режим. Най-тежко е положението в областите Търговище, Разград, Шумен, Ловеч, Габрово и Бургас. В област Търговище има населени места, в които изобщо няма вода и затова се работи по проект за прехвърляне на вода от други източници. За целта са отпуснати 1,1 млн. лв. и се очаква проблемът да се разреши до месец и половина, каза зам.- министър Михалевски и припомни, че в засегнатите от водния режим населени места живее около 4% от населението на страната.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg