МС: 101 предприятия под специално наблюдение и контрол на финансовата дисциплина

756
МС: 101 предприятия под специално наблюдение и контрол на финансовата дисциплина

Сто и едно държавни предприятия и търговски дружества с над 50 на сто държавно участие в капитала и дружества, които те контролират, са включени в списъци за специално наблюдение и контрол на финансовата дисциплина и фискалния риск. Това
съобщиха от правителствената информационна служба.

С влизането в сила на Закона за финансовото управление и контрол в публичния сектор са създадени обективни предпоставки за наблюдение на финансовото състояние на държавните предприятия и търговските дружества с преобладаващо държавно участие.

С постановлението ще се прилага нов механизъм за наблюдение и контрол на финансовата дисциплина. Той е съобразен с предоставените с нормативни актове компетентности на отрасловите министерства, упражняващи правата на държавата в капитала на търговските дружества и управляващи държавните предприятия. В отделните ведомства са организирани структурни звена, които подпомагат министрите при упражняване на техните функции в търговските дружества с държавно участие и държавните предприятия. Една от основните задачи на тези звена е анализ на финансово-икономическото състояние на дружествата, контрол по изпълнението на бизнес плановете и цялостно наблюдение на тяхната дейност.

За прогнозиране развитието на предприятията, отчитане на фискалния риск и бюджетното отражение от дейността им ресорните министри ще изготвят и представят пред правителството годишни доклади за финансовото състояние и пазарните перспективи на дружествата. Те ще бъдат подготвяни въз основа на финансовите отчети и анализи от предприятието. По този начин ще се даде възможност за едновременно и паралелно наблюдение и контрол от отрасловите министри и от Министерството на финансите, а Министерският съвет ще получава необходимата информация за тенденциите на търговското и финансовото развитие на отделните браншове и отрасли.

Ще бъдат наблюдавани и търговските дружества, в които държавата е миноритарен собственик или притежава "златна акция", но са от съществено значение за националната икономика. За тях също ще се представят годишни доклади пред Министерския съвет. Те ще бъдат подготвяни въз основа на публичните данни и информацията, с която разполагат съответните министри като органи на държавата-акционер.

Предприятията са разделени в две приложения - списък на държавните предприятия и търговски дружества с над 50 на сто държавно участие в капитала и дружества, които те контролират; и Списък на търговските дружества с държавно участие в капитала, от съществено значение за националната икономика.

В първия списък са общо 79 предприятия. Те са: БДЖ, НК "Железопътна инфраструктура", Параходство български морски флот, пристанищата във Варна, Бургас и Видин, пристанищните комплекси Лом и Русе, летищата в София, Пловдив и Горна Оряховица, Български пощи; държавните предприятия "Транспортно строителство и възстановяване", "Пристанищна инфраструктура" и "Съобщително строителство и възстановяване"; Булгаргаз холдинг, Булгаргаз, Булгартрансгаз, НЕК, АЕЦ "Козлодуй", ТЕЦ "Бобов дол" и ТЕЦ "Марица-изток 2"; Мини "Марица-изток", Топлофикация Перник, Топлофикация Шумен, Булгартабак холдинг, Благоевград-БТ, Цигарена фабрика Пловдив, Слънце Стара Загора-Табак, Плевен БТ, София-Булгартабак, Кинтекс, Тератон, ВМЗ - Сопот, Международен панаир Пловдив, ДП "Радиоактивни отпадъци", БАЕЗ, ЕЛ БИ Булгарикум, "Слънчев бряг" АД, двадесет и девет ВиК дружества в страната, ДП "Строителство и възстановяване", Напоителни системи, ДП "Български спортен тотализатор", "Национална спортна база" ЕАД, "Специализирана болница за активно лечение по травматология, ортопедия и спортна медицина" ЕАД и др.

В другия списък са 22 предприятия. Това са "България Ер", БТК, "Агрополихим", "Арсенал", "Асарел Медет", "Биовет", "Елаците мед", "Електроразпределение - Стара Загора", "ЕВН България Електроразпределение" - Пловдив, "ЕВН България Електроснабдяване" - Пловдив, "Е. ОН България мрежи" - Варна, "Е. ОН България продажби" - Варна, "ЧЕЗ разпределение България" - София, "ЧЕЗ електро България" - София, "Кремиковци", "Кумерио Мед" - Пирдоп, "КЦМ" - Пловдив, "Лукойл нефтохим", "Неохим", "Петрол", "Топливо" и "Топлофикация София".

Ще бъде отменено Постановление от 1999 г. за разработване и изпълнение на програми за финансово оздравяване и наблюдение на финансовото състояние на държавните предприятия. Нормативният акт е изпълнил целите, които са били поставени, и в момента съдържа редица разпоредби, които нямат приложение, допълват от правителствената информационна служба.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...