МС даде четири разрешения за проучване на подземни богатства

880
МС даде четири разрешения
за проучване на подземни богатства

© Pixabay

Правителството одобри издаването на четири разрешения за проучване на възможностите за добив на подземни богатства.

„Гекон“ ЕООД ще търси и проучва метални полезни изкопаеми в площта „Голеш“, разположена на територията на общините Годеч, Драгоман и Своге. Разрешението се предоставя за три години, като дружеството ще вложи минимум 420 000 евро в геологопроучвателните дейности.

За срок от една година проучвания за добив на строителни материали ще осъществяват „Пътища” АД и „Интерпром” ЕООД. Те ще разработват съответно площите „Попова могила“ край с. Поляците, община Дългопол, и „Кладенеца” в землищата на селата Караново и Пирне, община Айтос. В проучвателните дейности дружествата ще вложат минимум 83 000 лв. и 47 150 лв.

Също за една година „Хемус-М“ АД ще проучва скалнооблицовъчни материали в площта „Мариет“, разположена в землищата на с. Горна Кремена и с. Кален, община Мездра. Минималният размер на инвестициите, които ще бъдат направени в проучвателните дейности, е 29 700 лв.

Търсенето и проучването ще се осъществява за сметка на четирите дружества, като те имат задължение да изпълнява изискванията, свързани с опазване на околната среда, защитените със закон територии и обекти, националната сигурност, отбраната на страната и обществения ред.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg