МС: Достигаме 60% от жизнения стандарт на ЕС през 2020 г.

986
МС: Достигаме 60% от жизнения стандарт на ЕС през 2020 г.

Правителството прие Националната програма за реформи на Република България за периода 2011-2015 г. (НПР) в изпълнение на Стратегията „Европа 2020", както и Плана за действие с мерките, заложени в НПР.

Националната програма за реформи отчита новите моменти в процедурите по макроикономическото наблюдение в рамките на Европейския семестър, съобщиха от правителствената информационна служба.

Тя е хармонизирана и с Конвергентната програма на Р България (2011-2014) и пряко отразява препоръките в заключенията на доклада на Европейската комисия за Годишния преглед на растежа.

Програмата отчита специфичните предизвикателства пред икономика от отворен тип като българската, която следва да се ориентира към по-висока конкурентоспособност.

Като приоритетни за икономическата политика области са изведени подобряването на инфраструктурата и бизнес средата, привличането на инвестиции, повишаване конкурентоспособността на младите хора и повишаване на доверието в държавните институции.

Предложените в документа мерки на икономическата политика са насочени към преодоляване на съществуващите предизвикателства пред оптималното развитие на основните фактори за растежа на икономиката и към достигане на националните цели в изпълнение на Стратегията „Европа 2020".

Ясно са изведени приоритетните мерки и реформи, които ще бъдат приложени в краткосрочен план и така ще подкрепят по-бързото възстановяване на българската икономиката.

В Плана за действие е представен подробен списък от мерки за преодоляване на идентифицираните основни фактори за растежа и за постигане на националните цели с времеви график за изпълнение.

Посочени са и отговорните институции, разходите за прилагането на мерките, очакваните резултати, както и индикатори за отчитане на напредъка в изпълнението.

В резултат на успешното прилагане на заложените в НПР мерки и реформи се очаква до 2020 г. жизненият стандарт в страната да достигне до 60% от средното равнище в Европейския съюз.

Представените в Програмата политики и мерки, както и тези в Конвергентната програма отразяват и целите на т. нар. Пакт за еврото плюс, главно по отношение на насърчаване на конкурентоспособността и заетостта и допълнителното повишаване на устойчивостта на публичните финанси.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

никифор
# 0
15:04 | 13 April 2011
айдеее е..ба си мамата , още 1 млн емигранти .. всяка стратегия гони по толкова ... п.с. не останаха овце дето да верват до 2020 г, то 20 години верване дотам ни докара..
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg