МС обмисля предложения за промени в Закона за местните данъци и такси

530
МС обмисля предложения за промени в Закона за местните данъци и такси

Министерският съвет прие предложения за промени в Закона за местните данъци и такси. Те са свързани с измененията в Конституцията, с които на общините се дава възможност да определят размерите на местните налози при условията и реда, установени със закон, информираха от правителствената информационна служба. С промените от 2008 г. на общините се дава възможност да осигурят повече собствени данъчни приходи.

С проектозакона се предлагат минимални и максимални размери на всеки местен данък. Съществуващите до края на тази година размери на данъците ще бъдат минимално ниво. Максималният размер за отделните видове местни данъци ще бъде до два пъти по-висок от минималния. Това се отнася за данъците върху недвижимите имоти, при дарение, при придобиване на имущество по възмезден начин и върху наследствата. Единственото изключение - до три пъти, ще е възможно за данъка върху превозните средства.

Размерите на местните данъци няма да могат да се изменят през годината. От следващата година патентният данък става местен налог. Изцяло се запазват режимът, действащ до края на 2007 г., съществуващите патентни дейности и данъчните облекчения по ЗДДФЛ. Занаятчиите, които се облагат с патентен данък, ще бъдат освободени от данък по ЗДДФЛ. Размерът на патентния данък ще се определя от общинските съвети в границите, предвидени в приложението към ЗМДТ.

Като минимален размер е взето досегашното най-ниско ниво за страната (последната група), а за максимален - най-високият за страната (Първа зона на Столичната община). За дейностите, за които се дължи патентен данък в твърд размер, предложението е размерът, който е в сила до края на 2007 г., да бъде минималният, а максималният да бъде два пъти по-висок от
него.

Групирането и зонирането, свързано с патентните дейности, не се съдържат вече в закона. Такива ще могат да бъдат създадени от Общинския съвет.

За 2008 г. размерите на местните данъци трябва да бъдат определени до 29 февруари. Ако това не стане в посочения срок, през следващата година съответната община ще събира местните налози по минималните нива, заложени в закона, а патентен данък - по размерите, които са в сила през 2007 г.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg