МС одобри изпълнението на 16-те мерки за по-доброто усвояване на средствата от ЕС

363
МС одобри изпълнението на 16-те мерки за по-доброто усвояване на средствата от ЕС

Министерският съвет одобри актуализирания към 9 май т. г. отчет за изпълнение на мерките по Плана за действие за предприемане на корективни действия в хода на прилагането на предприсъединителните програми и структурни инструменти на Европейския съюз.

Това съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет, цитирани от БТА. 16-те мерки бяха утвърдени от кабинета на 26 март т. г.

По-важните от тях, изпълнени през отчетния период, са свързани с подготовка на конкретни предложения за оптимизиране на нормативната уредба за управление на средствата от Общността; изготвяне на указания, свързани с процеса на контрол и верификация на разходите по структурните и Кохезионния фонд на ЕС и по програма ИСПА; изготвяне на постановление на Министерския съвет за определяне на условия, ред и механизъм за прихващане на недължимо платени и надплатени суми, както и неправомерно получени или неправомерно усвоени средства от фондовете на ЕС; стартиране на одит за извършване на оценка на съответствието на системите за управление и контрол на управляващите органи на оперативните програми.

Реализирането на мерките ще гарантира по-нататъшно усъвършенстване на системата за ефективно управление на средствата от ЕС, пише в съобщението.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg