МС одобри плана за разпределение на квотите емисии парникови газове за 2007 г.

710
МС одобри плана за разпределение на квотите емисии парникови газове за 2007 г.

Министерският съвет одобри Националния план за преразпределение на квотите емисии парникови газове за 2007 година. Общият ресурс, който се разпределя е 42 269 000 тона въглероден диоксид.

Секторът „производство на електроенергия” получава 21.5 млн. тона въглероден диоксид, „комбинирано производство на енергия (електро и топлоенергия) – 8.3 млн. тона, обществените топлофикации - 410 000 тона, рафинериите – 2.7 млн. тона, черната металургия – 3.5 млн. тона, циментовата индустрия - 3.7 млн. тона, производството на вар - 240 000 тона, производството на стъкло - 410 000 тона, керамичното производство - 300 000 тона, производството на хартия - 190 000 тона.

Преразпределението е извършено на базата на представени от инсталациите верифицирани доклади за емисии за 2007 г. На тези предприятия се отпускат квоти, равняващи се на верифицираните им количества. До определения краен срок в Изпълнителната агенция по околна среда са получени общо 100 доклада с верифицирани емисии за 34.2 млн. т. СО2, което представлява над 80 процента от общото количество на квоти, в рамките на разрешените от ЕК за България.

За инсталации, които не са представили верифицирани данни, се отпускат пропорционално намалени квоти от оставащото количество, до достигане на тавана, определен от ЕК. Верифицирани доклади не са представили 26 оператори на инсталации с общо количество емисии 8.5 млн. т, което е около 19 процента от общото количество. Тези оператори обаче са дали данни от собствен мониторинг, които се сверяват с прогнозните, заложени в предишния Национален план за разпределение на квотите емисии парникови газове за 2007 г., одобрен през м. г. от правителството, и се вземат предвид при преразпределението. Само 0.2 процента от инсталациите нямат данни от собствен мониноринг.

Работната група, направила преразпределението на квотите емисии, в която влизат представители на компетентните държавни министерства и институции, браншови камари и отделни големи инсталации, отчита като сериозен успех постигнато принципно споразумение за подхода при преразпределението. По този начин основната част от инсталациите ще получат квоти на базата на реално емитираните от тях през миналата година количества емисии. Като цяло обаче няма драстични разлики с прогнозните данни, на базата на които беше направено разпределението на квотите емисии в предишния план за 2007 г., одобрен през миналата година.

Преразпределението на квотите се наложи, след като през миналата година ЕК взе решение за намаляване на квотите емисии за България и по двата Национални плана – за 2007 и за 2008-2013 година. В момента България обжалва това решение и ще продължи действията си за постигане на справедливо решение.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg