МС одобри проект на споразумение за създаване на Съвет за регионално сътрудничество

383
Министерският съвет одобри проект на Споразумение между Съвета на министрите на Босна и Херцеговина и правителствата на останалите страни-участнички в Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа (ПСЮИЕ), Мисията на ООН за временна администрация на Косово, от името на Косово, в съответствие с Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН, относно договореностите със страната-домакин за Секретариата на Съвета за регионално сътрудничество. Това съобщи правителствената информационна служба, цитирана от БТА.

Документът е част от процеса на трансформация на регионалното сътрудничество в Югоизточна Европа (ЮИЕ), с който се създава нова структура - Съвет за регионално сътрудничество (СРС).

Съветът ще наследи ценните активи на Пакта за стабилност за ЮИЕ, се отбелязва в съобщението. Предвижда се да започне официално да функционира от февруари 2008 година.

С одобрения днес проект на споразумение се създава Секретариат на СРС със седалище Сараево, Босна и Херцеговина, и се регламентира правния му статут. Очертават се правата и задълженията на Секретариата по законодателство на страната-домакин, както и привилегиите и имунитетите, които Босна и Херцеговина предоставя на неговия персонал.

Предвижда се документът да бъде подписан от заместник министър-председателя и министър на външните работи Ивайло Калфин на 14 септември 2007 г. в Пловдив по време на неформалната Среща на министрите на външните работи на страните-участнички в ПСЮИЕ.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...