МС одобри заем от 40 млн. евро за ранното развитие на децата

393
МС одобри заем от 40 млн. евро за ранното развитие на децата

Кабинетът одобри Проект на заемно споразумение между България и Международната банка за възстановяване и развитие по Проект за социално включване в размер на 40 млн. евро. От Министерски съвет предлагат на Народното събрание да даде съгласие за водене на преговори и за сключване на споразумението, съобщиха от правителствената информационна служба.

Заемът ще финансира разработването на програма за училищна готовност и ще обединява мерки за предоставяне на социални, образователни и здравни услуги на ниво общини. Проектът е насочен към насърчаване и подобряване на готовността на децата от семейства с ниски доходи и децата с увреждания на възраст до 7 години да ходят на училище; към повишаване благосъстоянието на децата и разширяване на обхвата на услугите, свързани с грижите на децата.

Проектът ще се изпълнява за срок от 5 години. Той включва 2 компонента – „Интегрирани социални услуги и услуги, свързани с грижи за деца” и „Изграждане на капацитет”. Очаква се да се реализират програми за родители на деца на възраст от 0 до 3 години, като ориентиране на родители на малки деца от уязвимите общности и родители на деца с увреждания; индивидуални родителски консултации; мобилна работа с общността в по-трудно достъпните общности. Предвидени са и програми за деца от 3 до 7 години, като намаляване на таксата за детска градина, създаване на фамилни центрове, транспорт, подобрени здравни услуги.

Има и подкомпонент „Инвестиции в инфраструктура и материали”, който дава възможност на участващите общини да финансират малки по обем дейности по реконструкция на инфраструктурата за грижи за деца, закупуване на учебни материали, както и изграждане на нови центрове за грижи за деца в районите с недостатъчно предлагане на такива услуги. Подкомпонент „Обучение” включва различни дейности като обучение на доставчиците на услуги, обучение на персонала на детските градини, обучение на детегледачи.

Снимка: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg