МС прие Национална стратегия за насърчаване на малките и средни предприятия

453
МС прие Национална стратегия за насърчаване на малките и средни предприятия

Правителството прие Национална стратегия за насърчаване на малките и средните предприятия за 2007-2013 г. В нея се доразвиват приоритетите, заложени в Националната стратегия за насърчаване развитието на малките и средните предприятия за 2002-2006 г.

Стратегията следва политиката на ЕС, посочена в Европейската харта за малките и средните предприятия, информират от Министерски съвет.

Целта е повишаване и ефективно използване на потенциала на българските предприятия. Основните приоритети са повишаване на образованието и насърчаване на предприемачеството; опростяване на нормативната и административната среда; улесняване достъпа до финансиране; конкурентоспособност и иновации; развитие на клъстърните структури; защита на интелектуалната собственост; подобряване на достъпа до единния и външния пазар и др.

През последните години малките и средните предприятия (МСП) осигуряват близо 2/3 от заетостта в ЕС. У нас 30% от работещите са в микропредприятия. В Гърция в такива фирми са заети 58% от трудоспособните, а в Италия – 48 на сто.

Поради това принципът “Мисли първо за малкия” се препоръчва от Европейската комисия на правителствата на страните-членки с цел законодателството на държавите да ограничи до минимум административните пречки пред малкия бизнес и да се създадат благоприятни условия за неговото развитие.

МСП осигуряват над 36,6% от заетостта в икономиката и около 78 на сто от заетостта в предприятията. Делът на МСП в брутния вътрешен продукт нараства до 39 на сто. Общият оборот на фирмите надхвърля 64 млрд. лв., сочат изследванията на НСИ за 2006 г.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg