МС създаде Българо-германски център за професионално обучение в областта на туризма

571
МС създаде Българо-германски център за професионално обучение в областта на туризма

Правителството създаде Българо-германски център за професионално обучение, който ще е второстепенен разпоредител с бюджетни кредити към министъра на труда и социалната политика. В него заети и безработни лица ще придобиват професионална квалификация в сферата на туризма – готвачи, хотелиери, ресторантьори, аниматори, екскурзоводи, камериери, сервитьор-бармани, както и съпътстващи професии като козметици, фризьори и др. Необходимостта от подготовка на такива кадри беше установена след проведени социологически проучвания и консултации с работодателски организации.

Съгласно подписан договор между Министерството на труда и социалната политика и Кредитния институт за възстановяване (Кредитанщалт фюр Видерауфбау), Франкфурт на Майн, необходимото оборудване ще бъде предоставено от Германия. Центърът ще разполага с модерно обзаведени учебни зали, хотелска и ресторантска част. В него ще се провежда обучение според европейските стандарти за качество, като се използват най-модерни техники и методи на обучение.

Центърът ще се намира в Смолян и в него ще работят 30 служители. Щатните бройки са осигурени чрез вътрешно преструктуриране – те са за сметка на намалената численост на Агенцията по заетостта.

С изграждане му мрежата от българо-германски центрове за професионално обучение в Пазарджик, Плевен и Стара Загора ще се допълни с център за обучение по професии в областта на туризма, който ще се превърне в база за добри практики и тяхното разпространение в цялата система за обучение на възрастни. На следващ етап предстои откриване на българо-германски професионален център и в Царево, специализиран в областта на морския туризъм.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...