МС удължи действието на Националната програма за управление на отпадъците

422
МС удължи действието на Националната програма за управление на отпадъците

Правителството удължи срока на действие на Националната програма за управление на дейностите по отпадъците (2003-2007 г.) чрез актуализация и продължаване изпълнението на Плана за действие към нея през 2008 г. Това съобщи правителствената информационна служба, цитирана от БТА.

Националната програма за управление на дейностите по отпадъците има за цел, чрез прилагане на интегрирана рамка за управление на отпадъците, да доведе до намаляване на въздействията върху околната среда, причинени от генерираните отпадъци, да подобри ефективността на използване на ресурсите, да увеличи отговорностите на замърсителите, да стимулира инвестициите за управление на отпадъците.

Разработването на новата програма за следващия период до 2013 г. се извършва с техническа помощ от холандското правителство и се очаква да приключи в средата на 2008 г. Това налага удължаване срока и актуализиране за 2008 г. на Националната програма 2003-2007 г.

Планът за действие за 2008 г. е съобразен изцяло с целите и приоритетите на НПУДО 2003-2007 г. Той не съдържа нови предложения за започване инвестиционни мерки. В него са включени мерките и дейностите, чието изпълнение не е завършило и ще продължава през 2008 г., добавени са и мерки, свързани с управлението на отпадъците от излязлото от употреба електрическо и електронно оборудване, във връзка с приетата през 2006 г. Наредба за изискванията за пускане на пазара на електрическо и електронно оборудване и третиране и транспортиране на отпадъци от електрическо и електронно оборудване, както и мерки от проекта на Националния стратегически план за поетапно намаляване на количествата на биоразградимите отпадъци, предназначени за депониране.

Един от приоритетите ще бъде ограничаване на количеството на отпадъците, предназначени за окончателно обезвреждане чрез оползотворяването им, извличането на суровини и енергия от тях и използването им като допълнителен ресурс за националната икономика, както и увеличаване на количеството на оползотворяваните отпадъци от страната чрез ограничаване на вноса на отпадъци само за преработване и при наличие на договор с крайния потребител.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg