МС включи 291 мерки в плана за действие за 2008 г.

423
МС включи 291 мерки в плана за действие за 2008 г.

Правителството одобри годишния план за действие с мерките, произтичащи от членството на България в Европейския съюз.

Документът съдържа 291 мерки и е приет от Съвета по европейските въпроси, съобщи министърът по европейските въпроси Гергана Грънчарова на пресконференция в Министерския съвет. За първи път в него е включена подготовката на позициите, с които членовете на българското правителство ще участват в министерските конференции по теми от дневния ред на ЕС, посочи тя. Заложени са и позициите за формалните и неформалните заседания на Съвета на ЕС.

Планът дава обективен отговор на въпроса кога ще заживеем по европейски стандарти, каза министър Грънчарова. Той включва мерки за въвеждане в българското законодателство на директиви, чийто срок за транспониране е през 2008 г., и мерки, осигуряващи прилагането на европейските регламенти. При изготвянето му е отразен едногодишният опит на България като държава-член на ЕС и е отчетена практиката на страната ни до момента при въвеждането и прилагането на европейското законодателство. Гергана Грънчарова припомни, че зад всички 291 мерки стоят в хипотеза и възможни наказателни процедури.

С друго решение правителството одобри годишната програма за участието на страната ни в процеса на вземане на решения на ЕС. Нейна задача е да осигури основа за изготвяне на българските позиции при обсъждането на приоритетни за страната въпроси от дневния ред на Съюза и затова е съобразена със законодателната и работната програма на Европейската комисия за 2008 г., както и с програмата на Словенското и Френското председателство.

Позициите, включени в Годишната програма, са формулирани на база предложенията на всяка от работните групи към Съвета по европейските въпроси и са съгласувани от него. Документът съдържа приоритетите на България, съотнесени към общностните приоритети, обясни министър Грънчарова.

Следвайки дневния ред на ЕС, през 2008 г. България планира да съсредоточи усилията си за ускорено приключване на процеса на ратификация на Договора за реформа; ревизия на европейските публични финанси; преглед на Общата селскостопанска политика; енергетика; околна среда и др.

С оглед регионалните ни външнополитически приоритети е завършването на системата от споразумения за стабилизиране и асоцииране между ЕС и Западните Балкани. Надяваме се, че до края на 2008 г. това ще бъде един много силен европейски сигнал към нашия регион и от тази гледна точка България ще подкрепя усилията на Словенското и Френското председателство да изпрати колкото е възможно по-силно политическо послание към нашия регион, заяви министър Грънчарова.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg