МТСП: До дни националният план за действие по заетостта ще има окончателна рамка

354
МТСП: До дни националният план за действие по заетостта ще има окончателна рамка

Министърът на труда и социалната политика Емилия Масларова представи основните приоритети на политиката по заетостта на МТСП през 2008 година на пресконференция в Банско по повод включването на България в Информационната седмица за мобилността на работната ръка в туризма.

До броени дни националният план за действие по заетостта ще има окончателна рамка. Това съобщи министърът на труда и социалната политика Емилия Масларова на пресконференция в Банско по повод включването на България в Информационната седмица за мобилността на работната ръка в туризма. Масларова представи основните приоритети на политиката по заетостта на МТСП през 2008 година, като те ще бъдат насочени към подобряване на възможностите за включване в пазара на труда на безработни лица без образование и квалификация чрез ограмотяване и професионална квалификация.

За да се осигури по-голяма гъвкавост и адаптация на работната сила към изискванията на пазара на труда, ще се регламентират възможности за финансиране на обучение за придобиване на ключови умения (умения за работа с компютър, владеене на чужд език и др.), допълни министър Масларова. Ще се разширят възможностите за професионално обучение на заетите лица за придобиване на знания и умения, съответстващи на новите изисквания на работните места и съвременното техническо и технологично развитие, както и подкрепата и стимулите за работодателите за включване на заети лица в продължаващо професионално обучение.

Ще бъдат предприети действия за повишаване гъвкавостта на пазара на труда, предвид изключително динамичното му развитие. Предвижда се да се разширят стимулите за териториална и професионална мобилност на работната сила. Ще бъде регламентирана дейността на агенциите за временна заетост, които наемат работници и ги предоставят за ползване от различни предприятия, с което може да се намали дефицита и на висококвалифицирани специалисти.

Емилия Масларова подчерта, че в България само 4 % от работодателите инвестират в кадри, като по данни на Агенцията за заетостта броят на обучените кадри за 2005-2006 г. е 270 000 души. Новият план за действие по заетостта 2008 г. ще бъде насочен и към оказване на услуги по заетостта, които са основа за бързо и ефективно посредничество между търсещите работа лица и работодателите.

През следващата година политиката по заетостта ще се осъществява в 2 основни програми: Програма ”Повишаване на пригодността за заетост и учене през целия живот” и “Предприемачество и разкриване на нови работни места”. Общо по двете програми през 2008 г. се предвижда осигуряване на заетост на 68 379 лица и обучение на 31 680 лица.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg