МТСП обмисля промени в Закона за закрила на детето

357
МТСП обмисля промени в Закона за закрила на детето

Обмислят се промени в Закона за закрила нa детето, каза министърът на труда и социалната политика Емилия Масларова днес на пресконференция в Кърджали. Промените ще бъдат свързани с налагане на по-сериозни санкции при неспазване на предписанията на институциите по закрила на детето и начина на обслужване в домовете за деца. Целта е подобряване грижите за децата и тяхната защита. Очаква се до края на март парламентът да приеме новия семеен кодекс, обяви още министър Масларова, съобщиха от пресцентъра на министерството.

Министър Масларова и областният управител на Кърджали Ангел Коджаманов откриха първия в областта хоспис за медицински и палиативни грижи „Добролюбие”. Новата социална услуга се реализира по проект ”Деинституционализация посредством предоставяне на услуги в общността за рискови групи” по програма ФАР на МТСП. Екип от лекар, медицински сестри и болногледачи, преминали 4-месечен курс на обучение, ще се грижи за хора, които се нуждаят от извънболнично лечение и социални грижи.

Капацитетът на хосписа е 20 легла. Целта на проекта, на стойност 121 153, 97 евро, е подобряване качеството на живот на хора в напреднал етап на заболяване и на техните близки и интегриране на палиативните грижи в България.

По-късно министър Масларова се срещна с кметовете на общините в област Кърджали и посети Дом за стари хора и Дом за деца, лишени от родителска грижа в Крумовград. 240 са алтернативните социални услуги, разкрити от МТСП за последните три години. От тях 104 са за деца, лишени от родителска грижа.

Снимка: Министерство на труда и социалната политика

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg