Мургина: Добрата събираемост на данъците е знак, че сме на прав път

383
Мургина: Добрата събираемост на данъците е знак, че сме на прав път

Изключително добрата събираемост на данъци и осигуровки в последната година и половина е знак, че сме на прав път, но са необходими още много целенасочени усилия, за да подобрим общественото доверие в НАП.

Това е мнението на изпълнителния директор на НАП Мария Мургина, изказано на сесията на мениджърите от НАП, която се проведе от 9 до 11 юли във Велико Търново.

На срещата бяха отчетени резултатите от дейността на агенцията за първите 6 месеца на годината. Бяха обсъдени и допълнителни мерки за повишаване на събираемостта на данъци и осигуровки, както и конкретни стъпки за усъвършенстване на ефективността на контролно ревизионната дейност на НАП.

По време на форума бяха представени резултатите от проведено в агенцията специално проучване на мотивацията на служителите и конкретни мерки за подобряването й.

Системата за обмен на ДДС информация между данъчните администрации на ЕС VIES и системата за отчитане на търговията със стоки в Европейския съюз Интрастат също бяха сред темите на срещата.

Сред основните цели на сесията беше подготовката на проект на стратегическия план на НАП за периода 2008 - 2013 г.

„В света съществуват два типа данъчни администрации - първите залагат преимуществено на санкциите и глобите и такива, чиито основен приоритет е свързан с насърчаването на доброволното деклариране и плащане. Изрично искам да подчертая, че една от най-важните стратегически цели на НАП за периода 2008 - 2013 г. ще бъде насърчаването на доброволното изпълнение на данъчни и осигурителни задължения.

Системата за управление на приходите е друга важна задача, на която трябва да обърнем внимание в идните месеци ", е подчертала Мария Мургина.

На срещата присъстваха изпълнителният директор на НАП Мария Мургина, нейните заместници, директорите на дирекции в Централното управление на агенцията в София, ръководителите на всички 29 поделения на НАП в страната, както и представители на синдикалните организации и на Министерството на финансите.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg