Мутафчиев представи на еврокомисаря Хюбнер апликационните форми за софийското метро

585
Мутафчиев представи на еврокомисаря Хюбнер апликационните форми за софийското метро

Представих на комисаря Хюбнер апликационните форми за метрото в София заедно с положително становище от ДЖАСПЪРС (обща структура на Европейската инвестиционна банка, Европейската комисия и Европейската инвестиционна банка за подпомагане на новите страни в Европейския съюз при изготвяне на големи инфраструктурни проекти), което в значителна степен ще подпомогне Европейската комисия да вземе своето решение.

Това заяви българският министър на транспорта Петър Мутафчиев след среща днес в Брюксел с еврокомисаря Данута Хюбнер, която отговаря за регионалната политика. Според него днешното събитие бележи "първия сериозен старт в оперативна програма "Транспорт", тъй като става дума за проект на стойност 240 милиона евро за строителството на метрото, преминал през всички системи на контрол, включително изготвяне на становището на ДЖАСПЪРС, което, по думите му, показва "перфектно изпълнение на процедурите".

Представените апликационни форми се отнасят до участъка надлез "Надежда" - булевард "Черни връх", който ще направи връзка с участъка на метрото "Люлин" - "Младост". От "Младост" Софийската община трябва да продължи строителството на трасето до летище София. Проектът трябва да бъде изпълнен до 2011 г.

Това е първият голям проект в новия бюджетен период (2007 - 2013 г.). В министерството на транспорта очакваме до края на годината да ни бъдат представени още два големи проекта - за автомагистрала "Марица" и автомагистрала "Струма", каза Мутафчиев.

Няколко са основните моменти, засегнати в разговора му с комисаря Данута Хюбнер. Първият - за оперативна програма "Транспорт" и предприетите от българска страна конкретни действия по програмата.

Запознах я също графика, който сме си наложили, така че всички проекти, които ще бъдат изготвени и са финансирани от ИСПА, да приключат до средата на 2009 г. Запознах я също с
готовността за работа по отделни проекти, за напредъка на проектите "Дунав мост 2" и "Пловдив-Свиленград", където има закъснения по договорите от порядъка на шест месеца, за оперативното взаимодействие, създадено между управляващ орган и краен бенефициент и изпълнител, добави министър Мутафчиев.

По думите му е било обсъдено и състоянието на Националната агенция "Пътна инфраструктура" и това как се решават свързани с агенцията проблеми.

Голяма част от задачите в нашия т.нар. "план за действие", вече са изпълнени. Остава обаче доста работа до 30 октомври, за да можем да подготвим и представим нашия доклад през следващите дни, така че до 24 ноември Европейската комисия да вземе своето решение. Дай Боже, да успеем, така че това решение да бъде положително, изтъкна министър Мутафчиев.

Източник:БТА

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg