Мутафчиев: Преструктурирането на ФРПИ в агенция гарантира работата на системите

627
Мутафчиев: Преструктурирането на ФРПИ в агенция гарантира работата на системите

Министърът на транспорта Петър Мутафчиев каза пред журналисти, че преструктурирането на фонда "Републиканска пътна инфраструктура" в агенция трябва да гарантира работата на системите. Това трябва да се покаже пред европейските партньори и да започнем да работим по фондовете, каза Мутафчиев след срещата си с държавния секретар на Франция по въпросите на транспорта Доминик Бюсро.

Много е важно да има работещи системи, това е, което иска ЕС, подчерта Мутафчиев. Това означава да има контрол при ситуация, в която имаше конкретни обвинения за конфликт на интереси, системите да не позволяват влияние на конфликта на интереси, посочи министърът. Запитан какви са шансовете да запазим средствата от предприсъединителните програми ФАР и ИСПА, Мутафчиев призова да се изчака евродокладът и добави, че не би коментирал предварително.

Припомняме, че парламентът прие на първо четене промените в Закона за пътищата, според които добре познатият фонд Републиканска пътна инфраструктура (РПИ) се преобразува в Национална агенция пътна инфраструктура. Агенцията ще има 5-членен надзорен съвет с 5-годишен мандат.

Членовете на съвета ще се одобряват и освобождават с решение на правителството по общо предложение на премиера, транспортния министър, министъра на регионалното развитие и благоустройството и финансовия министър. Премиерът ще определя председателя на надзорния съвет. Изпълнителният директор на агенцията ще се назначава от министър-председателя.

На този пост няма да може да се назначава лице, което е свързано с фирми, участващи в конкурси за обществени поръчки или за концесии, организирани от агенцията. За изпълнителен директор няма да може да се назначава и човек, който заема контролна или политическа длъжност в политическа партия.

Агенцията ще подготвя проект на дългосрочна стратегия за развитие на пътищата, ще управлява републиканските пътища и ще анализира и прогнозира развитието на автомобилното движение. Агенцията ще изпълнява проекти, финансирани чрез оперативните програми „Транспорт“, „Регионално развитие“. Тя ще събира и пътните такси и ще контролира транспортните документи на чуждите превозвачи, както и техническите параметри на превозните средства с оглед правилната експлоатация на пътищата.

Източник: БНР, Снимка: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg