Мутафчиев: Приоритет за нас е изграждането на трансевропейските коридори

313
Мутафчиев: Приоритет за нас е изграждането на трансевропейските коридори

Оперативната програма "Транспорт" е с най-голям бюджет от всички оперативни програми - над 2 милиарда лева, каза министърът на транспорта Петър Мутафчиев днес при откриването на дискусионен форум "Секторна оперативна програма "Транспорт" - възможности и предизвикателства".

Мутафчиев уточни, че приоритет в програмата е изграждането на трансевропейските коридори, които ще преминават през България. Той добави, че се очаква Европейската комисия да одобри програмата в началото на есента, цитира БТА.

Секторната оперативна програма "Транспорт" (СОПТ) е една от седемте оперативни програми на България, които ще бъдат финансирани от структурните и от Кохезионния фонд на ЕС. СОПТ е оперативната програма с най-голям бюджет в България - 2 003 481 163,68 евро.

Тази значителна сума потвърждава приоритетното място, което правителството определя на развитието на транспортната инфраструктура у нас, подчерта министър Мутафчиев. Оперативната програма се фокусира върху няколко стратегически приоритета, които ще допринесат за интегрирането на националната транспортна мрежа в тази на ЕС.

Постигането им ще има основен принос за устойчивия и балансиран икономически растеж на страната в средносрочен и в дългосрочен план. Според Майкъл Хъмфрис - ръководител на представителството на ЕК в България, изготвеният от страната ни документ е с много високо качество. Той посочи, че този път ЕК няма да осъществява предварителен контрол и отправи апел за спазване на всички процедури и за напълно прозрачен процес при реализиране на програмата.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg