Мутафчиев: В 100% от влаковете трябва да има транспортна полиция

456
Мутафчиев: В 100% от влаковете трябва да има транспортна полиция

След трагедията с влака София - Кардам, Би Ти Ви, вестник "24 часа" и Дарик радио поканиха депутати и министри да се качат във влака от София до Червен Бряг.

След пътуването се проведе дискусия в Червен бряг за това какво спешно трябва да се промени в правилата на железницата и в законите на държавата.

Средствата за охрана на гарите и влаковете трябва да се поемат от държавата. В момента в Национална компания "Железопътна инфраструктура" и БДЖ плащат общо по 10 млн. лева по договор с МВР, съобщи министърът на транспорта Петър Мутафчиев по време на дискусията, цитиран от Ми Ти Ви.

По думите му в 100% от влаковете трябва да има представители на транспортна полиция и средствата за това да бъдат поети от държавата, тъй като е неин ангажимент да охранява публично-частната си собственост, както и влаковете си.

Министърът на транспорта бе категоричен, че не бива да се допуска компромис с пушенето във влаковете, въпреки че едно от направените предложения по време на дискусията бе да се разреши пушенето в един от вагоните – например в бюфета. Според министъра ако се направи изключение веднъж, правилото няма да се спазва от никой.

Друга идея, която бе дебатирана, бе част от багажа на пътниците в спалните и кушет вагоните да не се съхраняват в самите вагони, а в отделен вагон във влака, като това става безплатно. Това ще може да бъде въведено най-вече във влаковете на дълги разстояния.

Заключването на вагоните трябва да става автоматично – около това становище се обединиха всички участници в дискусията.

Обсъдена бе идеята и за преминаване на всеки шест месеца на тренажор за бърза реакция от страна на шафнерите. Симеон Ананиев, изпълнителен директор на Изпълнителна агенция „Железопътна администрация”, каза, че този аспект досега не е обсъждан. Машинистите задължително трябва да отговарят на определени условия в квалификацията си, за да могат да управляват европейски влакове.

Трябва да се разпишат допълнителни правила за безопасност на жп превозите, като това трябва да стане с помощта на пожарната, полицията и Гражданска защита, бе един от основните изводи от дискусията. До края на годината тези правила трябва да бъдат разписани.

Депутатът Светослав Спасов от БНД постави въпроса за възможностите за евакуация от вагоните. Христо Монов, изпълнителен директор на БДЖ, обясни, че в момента няма светещи табла с надпис "изход" във вагоните. При закупуването на новия подвижен състав обаче това ще е задължително условие.

Ананиев обясни, че всяко нововъведение в използваните вече вагони трябва да се синхронизира с европейската агенция – независимо дали е съвсем малко. Има идея да се разработят инструкции, подобни на тези в авиацията, с брошури, на които да бъдат оказани правила за безопасност и възможните пътища за изход.

Николай Камов – независим депутат, постави въпроса защо министър Петър Мутафчиев не си е подал оставката веднага след инцидента с бързия влак София – Кардам. Мутафчиев бе категоричен, че е поставил оставката си пред премиера Сергей Станишев веднага. Освен това след излизането на резултатите от проверката, той е препотвърдил оставката си.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg