Мутафчийски: Труповете не могат да се скрият

5427
Мутафчийски: Труповете не могат да се скрият

Трудно ще е да произведа новина по отношение на мерките, но в Китай те вече се отпускат.

Ще бъде любопитно да видим как се справят със ситуацията, защото те са два месеца преди нас в нея, заяви председателят на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски в отговор на журналистически въпрос относно затягането и разхлабването на мерките за социално дистанциране, въведени у нас за борба с пандемията от коронавирус. 

Като се покаже тенденция, че в България нещата наистина са овладени, може да предложим разхлабване на мерките и то в порядък, в който се следва логика и не застрашава от втори пик или поне ако има - той да бъде нисък, допълни професорът.

Не знам защо винаги се забравя, че в България не се случват зловещи неща и това е благодарение на това, което са направи досега, посочи той.


Ние приехме, че БЦЖ ни пази по някакъв начин, но това не е доказано по никакъв начин. Лекарство няма, ние нямаме чудодейно лекарство, но се справяме. Някои ще кажат: "Не ги откривате, защото не тестувате масово. Всъщност, ние тестуваме средно колкото в цяла Европа.

Другите държави също са с около 2000-2500 теста на 1 милион население с някои малки изключения, посочи генералът.

Ситуацията в САЩ е крайно неуправляема в момента и ние не желаем да стигаме това ниво. Американската система се води една от най-подготвените за трусове, но тя също не може да издържи, каза Мутафчийски.

Огромната горчивина по отношение на целия този труд, който се хвърля, е, че всъщност имаме добри резултати, защото най-малкото е, че труповете не могат да се скрият. Каквото искат да приказват хората - не ги тестувваме, не ги намираме и т.н. На никого не е отказан тест, заяви началникът на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса.

Въпреки това нямаме нарастване на общата смъртност. Не могат да се скрият труповете, никой не може да избяга от статистиката.

Ние се справяме добре на този етап, но не трябва да има излишни внушения и надежди, че така ще продължим, ако започнем да се лигавим с мерките, допълни той.

Не бъркайте заявените намерения с изпълнените намерения. В Австрия са заявени намерения, но от 1 май, а днес сме 7 април, каза още генералът.

По отношение на свършената работа досега, Мутафчийски каза, че в самото начало са били освободени 8 000 костюма от Държавния резерв за приемането на евентуално първите пациенти.

Бяха определени и болниците за първи удар – в София бяха четири и в пограничните градове още четири. 

Тези болници бяха снабдени веднага с наличните предпазни средства и още след два дни имаше пътуване на премиера до Турция, където имаше договорено голямо количество предпазни материали, които вече са тук и са в складовете на БЧК.

Самите болници направиха разчети какви са възможностите за поемане на болни и най-вече с акцент върху интензивните отделения за поемането на най-тежко болните.

Първият етап беше извървян до получаването на първата положителна проба и достигането на 100 човека с положителни тестове.

Тогава ние и препоръчахме издаването на заповед за трансформирането на всички болници в България за прием на коронавирус инфектирани, освен на високо специализираните. Това беше вторият етап, каза Мутафчийски.

Едновременно с това се зареждаха болниците, спешните служби, Гранична полиция със защитни средства, чиновниците в учрежденията, но най-вече акцентът беше върху лекарите, защото тяхната загуба би била двойна загуба за здравеопазването.

През това време се подготвяха лаборатории, които заработиха поетапно - първо Националната лаборатирия, после тази във ВМА, след това във Варна, Стара Загора, а сега вече в Плевен, Пирогов, столичното РЗИ, в Бургас, София Мед. Предстои и пускането на лабораторията в Пловдив, което разширява възможностите за тестуване на населението, съобщи генералът.

През това време протече анализът как се отразява на лечебните заведения карантината, защото знаете, че е забранена плановата дейност. Това можеше доведе до голяма загуба за самите болници, които няма да как изкарват пари, след като нямат пациенти.

В резултат на този анализ, МЗ заедно с НЗОК, обсъдиха и взеха решение на всички болници и доболничната помощ да им бъде заплатено на базата на миналомесечни изкарани доходи в размер на 85%. Това ще спомогне да могат да заплатят своите режийни разходи, медикаменти и заплатите на персонала.

Бяха оформени алгоритмите за заплащане на коронавирус инфектирани плюс допълните средства за всеки лекар и медицински персонал на предна линия, плюс РЗИ-тата, плюс лабораториите за онези 1000 лв., които са над заплатата. Разходът е е 1560 лв., защото държавата поема и разходите, така че чистата сума да е 1000, уточни Мутафчийски.

Извърши се огромна дейност от държавата, за да може болниците да поемат удар от по-големи размери на епидемията, защото тенденции, които ние следим в държавите с разгар на заболяванетоь е да се случват огромни беди за болниците и за пациентите. Ние трябва да сме подготвени с наличния ресурс.

Имаше и мобилизация на обществото по отношение на дарителска дейност. Всеки реши, без да има призив да дарява, отначало на отделни болници, след което се разкри и сметка в Министерство на здравеопазването.

Към болниците се стекоха огромни средства – над 1 млн. за някои болници. Има безпрецедентна мобилизация в обществото, според Мутафчийски.

Българският бизнес

Всичко по темата Коронавирусът COVID-19

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg