МВФ: 4% спад на икономиката на България през 2020, 2021 - 6% ръст

627
МВФ: 4% спад на икономиката на България през 2020, 2021 - 6% ръст

© Pixabay

Кристалина Георгиева, управляващ директор на Международния валутен фонд, даде брифинг за български медии.

На него тя посочи, че МВФ прогнозира спад на българската икономика с 4 процента тази година и 6 процента ръст догодина.

Тя поздрави всички, които са на предната линия в борбата с пандемията от коронавирус, съобщава БТА.


Чрез видеовръзка от Вашингтон Георгиева обяви основните резултати от пролетните срещи на МВФ и отговаря на актуални въпроси за икономиката.

Кризата е безпрецедентна. Никога не се е налагало да спрем икономиката, за да запазим здравето и живота на хората. Не сме имали криза с такава дълбочина от времето на Великата депресия. Прогнозираме, че в 170 страни тази година доходът на хората ще се свива, каза Кристалина Георгиева.

През предишната криза част от света успя да запази ръст на икономиката и да дръпне другите държави към растеж, сега почти всички страни са в рецесия, каза Георгиева. Тя посочи, че не се знае колко време вирусът ще е с нас, кога ще има лечение и ваксина.

МВФ прогнозира 3 процента спад на световната икономиката за 2020 г. Ако до средата на годината успеем да се справим с кризата, през 2021 година ще има ръст на икономика от 5.8 на сто, но това ще е частично възстановяване, каза Кристалина Георгиева.

Притеснява ни, че ако няма позитиви за ограничаване на пандемията, състоянието на световната икономика може да е още по-тежко. Основният ни приоритет е да се засилят здравните системи навсякъде по света, както и запазването на здравето на хората. Това е трудно, особено там, където бедността е голяма и концентрацията на населението прави трудно ограничаването на общуването.

Вторият приоритет е да се защити икономиката - настояваме да се положат повече усилия да не фалират фирми и да не се увеличава безработицата, каза Георгиева.

Третият приоритет е да се готвим за възстановяване на икономиката. Най-голямата опасност са масовите банкрути, увеличаване на безработицата и на неравенството, и оттам - увеличаване на социалното напрежение. Затова днес трябва повече финансова мощ, каза Кристалина Георгиева.

Икономиката на знанието печели от тази криза, имаме възможност за преминаване към Интернет обучение, да излезем от "кеш икономиката" към дигиталното плащане и към електронно правителство, а тези неща са в интерес на всички, каза Кристалина Георгиева.

МВФ прогнозира спад на българската икономика от 4 процента тази година и ръст 6 процента през 2021 година. България взе рано решителни мерки за ограничаване на епидемията и за защита на икономиката и на здравната система, каза Кристалина Георгиева. Може, обаче, да се направи повече и не се колебайте за това, каза тя.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg