МВФ: България може да се вмести в бюджетния дефицит

1097
МВФ: България може да се вмести в бюджетния дефицит

Очакваме брутният вътрешен продукт на страната Ви да нарасне с 3% през настоящата година, заяви пред БНР Катрина Пърфийлд, ръководител на мисията на Международния валутен фонд (МВФ) за България.

"Основен двигател на растежа е износът, той се връща на нивата отпреди кризата и точно той ще изиграе най-важна роля за ръста на икономиката. Най-общо казано, икономиката Ви се възстановява и това дава възможност да се отговори на някои слабости, които виждаме като инфлацията и несигурност на глобално ниво. Очакваме ръстът на икономиката Ви през 2012 г. да е 3,5%, а през 2014 г. да достигне до 4%", каза Пърфийлд. Тя обаче призна, че е възможно тазгодишният ръст да е по-висок, ако основните икономически показатели на останалите държави нараснат по-бързо, от което може да се възползва българският износ, или ако се ускори усвояването на евросредствата.

"Но мисля, че на този етап заради несигурността, която виждаме в международен план, заради това, че именно износът дърпа напред икономиката Ви, Вие оставате чувствителни към евентуални външни рискове, а ако се забавят икономиките в Западна Европа, това ще повлияе на Вашия растеж", посочи ръководителят на мисията на МВФ за България.

След нашата мисия има доста позитивно мнение за България, твърди тя. "Предприети са стъпки към реформа. Националната програма за реформи е ключова, за да може България да посрещне едно от най-големите предизвикателства - по-бързото достигане на нивата на доходите Ви до тези в Европейския съюз ... Програмата за реформи точно посочва кои сектори трябва да се реорганизират", уточти Пърфийлд. Според нея най-сериозният риск е, че икономическият растеж идва основно от износ и че финансовите пазари са много чувствителни. "Имате висок фискален резерв, за да отговаряте на подобни предизвикателства", смята тя.

Мислим, че е постижимо правителството да се вмести в планирания бюджетен дефицит от 2,5%, но за това ще е нужно много стриктно да се контролират разходите, подчерта ръководителят на мисията на МВФ за България. "Оставането в рамките на дефицит под 3% ще позволи да се освободите от риска Европейската комисия да започне процедура за свръхдефицит срещу страната Ви. В общи линии изпълнението на бюджета върви по план, но трябва да се внимава с разходите. Трябва да се устоява на натиска за повече харчове", категорична бе тя.

Със замразяването на заплати и пенсии хората дадоха своя принос към усилията за запазването на финансовата стабилност през последните 2 трудни години, изтъкна Пърфийлд.

"При нарастващата инфлация това създава проблеми най-вече на хората с ниски доходи. Ние смятаме, че инфлационните шокове бяха по-скоро временни. Вече виждаме, че инфлацията е по-ниска. Ако има обаче натиск за вдигане на доходи, важно ще е това да стане в рамките на вече заложените разходи в бюджета чрез тяхното преразпределение. Само така дефицитът ще е както е планиран в бюджета и няма да рискувате наказателна процедура от страна на ЕК", посочи тя. Ако има допълнителни плащания, те трябва да се насочат към най-уязвимите групи, добави ръководителят на мисията на МВФ за България.

МВФ има много добри отношения с българското правителство от много време и няма никаква причина да се смята, че това би могло да се промени, отбеляза тя във връзка с ареста на изпълнителния директор на финансовата институция Доминик Строс-Кан.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg