МВФ: България води благоразумна фискална политика

524
МВФ: България води благоразумна фискална политика

Вчера, 17 декември 2007 г., Бордът на изпълнителните директори на Международния валутен фонд приключи консултациите по член ІV с България. От месец март тази година, когато завърши и последната ни програма с Фонда, взаимоотношенията на България с международната финансова институция продължават да се развиват по смисъла на общото сътрудничество на институцията със своите членове.

Съгласно член ІV от Учредителния договор на МВФ, всяка година се провеждат двустранни дискусии между експерти на Фонда и правителството, в рамките на които се извършват прегледи по изпълнението на макроикономическите показатели и на финансово-икономическите политики на страната член. Това е форматът на сътрудничество на МВФ с всички страни членки на Европейския съюз.

Бордът на изпълнителните директори направи няколко основни заключения за икономическото развитие и хода на реформите в България.

Отчетено бе, че реалният ръст на БВП през 2007 г. вероятно ще остане относително стабилен на ниво малко над 6 процента. От МВФ анализират, че в основата на този ръст вече се проявява известен инфлационен натиск, който се дължи на повишаването на цените на петрола и някои хранителни продукти на международните пазари.

Провежданата от правителството фискална политика през последните години постига все по-големи превишения на приходите над разходите като противодействие на дефицита по текущата сметка.

Директорите направиха извода, че вследствие на благоразумната фискална политика държавният бюджет е много добре балансиран, като брутният публичен дълг (около 20 процента от БВП) и някои други разходи са изключително добре компенсирани и в пряка връзка от нарастващия фискален резерв.

Основните приоритети пред фискалната политика остават съхраняване и развитие на макроикономическата стабилност и намаляване на уязвимостта на икономиката от бъдещи неблагоприятни развития на външната конюнктура. Необходимо е поддържане на същата фискална политика и през 2008 година, в контекста на потенциалните рискове от промени в настоящата международна финансова обстановка. Отбелязано бе, че поддържаните фискални излишъци ще продължават да подсилват фискалния резерв на правителството и да намаляват рисковете от формираните и външноикономически дисбаланси. Според МВФ валутният борд в България е стабилен и изключително добре функциониращ.

В заключение бе изтъкнато, че поддържането на икономическа стабилност в страната изисква правителството да продължава строгата фискална политика и политика по доходите, с цел удържане на натиска на вътрешното търсене и по-нататъшно задълбочаване на структурните реформи в подкрепа на конкурентоспособността и реалната конвергенция.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg