МВФ подкрепя правителството за реформи в публичния сектор

333
МВФ подкрепя правителството за реформи в публичния сектор

Международният валутен фонд подкрепя правителството за реформи в публичния сектор. Това подчерта пред премиера Сергей Станишев и министъра на финансите Пламен Орешарски новият ръководител на мисията на фонда у нас Алберт Йагер.

Днес приключва мисията на експертите, започнала на 4 октомври. На нея бяха обсъдени основните мерки на фискалната политика, насочени към поддържане на стабилна макроикономическа среда и продължаване на структурните реформи с цел устойчивост на икономическия растеж и генериране на максимални ползи от членството на страната в ЕС.

Пред ръководителя на мисията на МВФ премиерът Сергей Станишев изтъкна, че образованието е приоритетен сектор за правителството и е подготвена цялостна програма за подобряване на качеството на българското образование и доходите на учителите през следващата години и половина.

Той каза, че кабинетът много добре знае, че учителските заплати са по-ниски от средната в публичния сектор. Министър-председателят подчерта, че реформите в публичния сектор са важни не само за хората, работещи в него, но и за цялата държава, за да продължи напред по пътя, по който е поела с ускорени и устойчиви темпове на икономическо развитие.

Ръководителят на мисията на МВФ заяви, че фондът подкрепя процесите и реформите в България, които ще способстват за повишаване конкурентоспособността на българската икономика. Експертите на фонда обърнаха внимание на необходимостта от по-висока ефективност, включително и в сферата на публичните услуги.

Изводът на мисията е, че макроикономическата ситуация в страната остава както при последното посещение – сравнително висок икономически растеж и разширяващ се външен дефицит по текущата сметка. Приоритетите пред фискалната политика остават запазване и развитие на макроикономическата стабилност и намаляване на уязвимостта на икономиката от бъдещи неблагоприятни развития на външната конюнктура. Мисията набляга на необходимостта от поддържане на същата фискалната позиция през 2008 г. като препоръчва поне 3% излишък.

За следващата година предвидените макроикономически показатели, утвърдени в средносрочната фискална рамка, са: реален ръст на БВП от 6% годишно, средносрочна инфлация от 3.7%, намаляваща до 2.6 на сто в края на периода, и бюджетен излишък от 2.5 на сто.

Параметрите отразяват в пълна степен ангажиментите на правителството за поддържане на висок икономически растеж, активни социални мерки и обезпечаване стабилността на публичните финанси.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg