МВФ с по-оптимистични прогнози за икономиката ни

761
МВФ с по-оптимистични прогнози за икономиката ни

На 21 септември бяха проведени заключителните срещи между представители на българското правителство и мисията на МВФ, която беше на посещение в София в периода 10-21 септември.

Констатациите на мисията до голяма степен покриват оценките и вижданията на новото правителство за състоянието на икономическата среда през 2009 година и перспективите пред развитието на България за 2010 г:

МВФ дава по-оптимистична прогноза за растежа на икономиката от прогнозирания през пролетта спад от 7%, като сегашните им очаквания за спад от 6.5% са по-близки до прогнозата на Министерството на финансите от -6.3%, послужила за планирането на балансиран бюджет.

Прогнозата за спад на икономиката от 2.5% в 2010 г. е близка до очакванията на правителството за спад от 2%, на която се базира проектобюджета за 2010 г.

Мисията заключи, че без предприемане на допълнителните мерки от страна на новото правителство фискалният дефицит за 2009 г. щеше да достигне до над 3.5% от БВП.

С навременните мерки на сегашното правителство прогнозата на МВФ е за „минимален" дефицит за 2009 г. Дефицитът за 2010 г., прогнозиран от МВФ възлиза на 2%, но се подчертава, че правителството е решено да постигне балансиран бюджет.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg