МВР обсъжда създаване на нова система за сигурност и отбрана

817
МВР обсъжда създаване на нова система за сигурност и отбрана

Необходим е внимателен и задълбочен анализ на съвременните предизвикателства, за да се създаде нова система за сигурност и отбрана, чийто много важен компонент е МВР”- заяви министърът на вътрешните работи Румен Петков по време на учебно-методичния сбор на ръководния състав на МВР, който се провежда в Стара Загора.

Във форума участва политическото и професионално ръководство на Министерството на вътрешните работи.
Целта е оценка и оптимизиране на подготовката на структурните звена на вътрешното ведомство за новите отговорности, свързани с настъпилите промени в националната система за сигурност и интегрирането към системите за колективна сигурност два месеца след приемането на страната в Европейския съюз, информират от МВР.

Румен Петков съобщи, че форумът ще се проведе на два основни етапа. Заедно с ръководни служители на ведомството ще се обсъди необходимостта от адаптиране на структурата на министерството към настъпилите промени в оперативната обстановка в страната. През последните години, в резултат на динамични миграционни процеси, социални и икономическо фактори населението в отделни райони е намаляло значително и криминогенната обстановка е спокойна, за сметка на други области, в които се развива обратната тенденция към значително струпване на хора и нарастване на броя на престъпленията.

Затова ще се обсъждат предложения за основните критерии, на базата на които ще се направи оценка на риска в различните райони на страната. “Очаквам от ръководителите на национални и териториални звена да вземат активно участие в създаването на обективни показатели за тази оценка, която ще е в основата на нова система за категоризация и на бъдещо преразпределение на човешките ресурси, което по-пълно да отговаря на актуалната ситуация в страната.” – подчерта министър Петков.

Втората, основна част на учебния сбор е насочена към повишаване на теоретичната подготовка на участниците за действия при кризи. Министърът подчерта, че през последните години вероятността от избухване на военни конфликти е намаляла, но са се очертали нови, нетрадиционни рискове и асиметрични заплахи като международния тероризъм и екстремизъм, несанкционираното разпространение на оръжие за масово унищожение, организираната престъпност, етническите, религиозните и социалните конфликти, нестабилността на демографските процеси, деструктивното въздействие върху информационните системи, екологичните проблеми, природните бедствия.

На днешния сбор ще се дискутира и въпросът за ролята и задачите на МВР в националната система за управление при кризи, пречупени през повишените изисквания към страната и към МВР, във връзка с пълноправното членство в Европейския съюз. Приетата от правителството на 14 февруари т.г. годишна програма за участие на България в процеса на вземане на решения в Евросъюза предвижда активно участие на страната ни в съвместния процес на гарантиране на сигурността чрез развитие на инструментите за управление на кризи – от предотвратяването на конфликти до следконфликтно възстановяване. През настоящата година акцентът ще бъде поставен върху развитие на капацитета за бърз отговор при кризи и съгласуване на българските национални процедури в тази област.

“Необходимо е ясно разграничаване на компетенциите и отговорностите на институциите”, посочи министър Петков в отговор на журналистически въпрос за критиките, отправени напоследък към МВР за качеството на определени разследвания. “За мен няма съмнение относно качеството на работа на полицията и прокуратурата по тези случаи. Смятам, че публичната размяна на реплики между правоохранителните и правораздавателните органи или с отделни представители на местната власт създава у гражданите напълно обяснимо усещане за несъгласуваност между институциите и влияе върху чувството им за сигурност”.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg