МВР отново на протест

921
МВР отново на протест

Синдикалната Федерация на Служителите в Министерството на Вътрешните Работи /СФСМВР/ организира втория си протестен митинг на 31 октомври 2010 година.

Исканията са за ясни гаранции за ресурсното осигуряване на служителите в МВР; приемане на предложенията на СФСМВР по ЗИД /Закон за изменение и допълнение/ на ЗМВР /Закона за Министерството на Вътрешните Работи/ и запазване на разпоредбите в КСО /Кодекса за социално осигуряване/, отнасящи се към служителите в МВР; функционален имунитет на членовете на СФСМВР /адекватен на чл. 333, ал. 3 от КТ/. Членовете и симпатизантите от синдикалните дружества по региони и ОДМВР ще се съберат в градинката пред Министерството на вътрешните работи в 12 часа на 31 октомври 2010 година, след което ще се отправят към Министерския съвет за връчване на писма, адресирани до министър-председателя на Република България Бойко Борисов. Маршрутът на протестиращите ще бъде от градинката на МВР по ул. "6-ти Септември" - ул. "Гурко" - ул. "Г. С. Раковски" - бул. "Цар Освободител" до сградата на Министерски съвет.

БГНЕС припомня, че миналата неделя Галентин Грозев, зам.-председател на синдикалната федерация на служителите в МВР каза по време на тогавашния протест, че министърът на вътрешните работи се държи с нас като политик с политици. Ние имаме синдикални искания, а не политически, каза Грозев. Той сподели, че има натиск в някои управления към техни синдикални членове и това ще бъде проверено. Да седнем да говорим професионално, а не политически, призова той. Грозев каза още, че последната им среща с министър Цветанов е била на 14 септември, когато събрал всички синдикати към МВР.

Тогава Цветанов ни прочете един доклад за успехите на правителството и не отговори на нито един наш въпрос. Тази среща беше излишна, защото този доклад после ни го пратиха, допълни Грозев. Нашите искания са преди всичко обезпечаване на материално-техническата база, подсигуряване на осигуровките на работещите в МВР и да знаем каква е нашата перспектива като развитие. Тук сме се събрали, за да се видим активистите на организацията, а не толкова на протестен митинг, но ако не се възобнови диалогът и не бъдем чути, по всяка вероятност на 7 ноември ще направим голям протестен митинг, уточни на 24 октомври Галентин Грозев. Той каза още, че има данни за оказване на натиск върху членове на синдиката, като даде пример с ръководителя на полицейското управление в АЕЦ "Козлодуй", който е поднасял документи за подпис на служителите, че няма да протестират, защото исканията са им политически. Ние нямаме никакви политически искания, неколкократно подчерта тогава Грозев.

Полицаи които протестираха в градинката на "Св.Седмочисленици" до МВР , които работят в центъра във Врана, споделиха миналата неделя специално за БГНЕС, че работят при невероятно тежки условия. Остарял сграден фонд, нямат топла вода, дори не са сигурни, че през зимата ще имат отопление. Те споделиха още, че униформените полицаи са не повече от 20 000 за цялата страна, а обявените 57 000 служители на МВР са администрация, Пожарна безопасност, Гражданска защита, Институт по психология и други. Те разказаха, че са принудени да си купуват бензин за колите, свирки, които са по принцип задължителни, а дори казаха и най-големият парадокс, че колегите им от КАТ са принудени да си купуват и стоп-палки.

Раздадоха ни листовки за това как да работим, влизайки в Шенген. Какъв Шенген, когато сме с едни раздърпани униформи, на картите ни пише "Секюрити", на униформите - "Жандармерия", а се водим от 1 януари 2010 г. като Дирекция за охранителна полиция. Те неколкократно подчертаха, че трябва да има диалог и че в никакъв случай не приемат да бъдат обвинявани, че имат политически искания. Според тях, от 6 месеца няма диалог. Ние обичаме нашата професия и се занимаваме с нея не заради парите, но в крайна сметка нали сме европейска държава и трябва да имаме условията да представляваме полицията на такава държава, както са стегнати, прилично облечени и уважавани всички полицаи в европейските страни. Миналата седмица има представители почти от всички управления в страната, за да покажат участието си в днешния протест. Към протеста на полицаите се бяха присъединили и представители от работещите в местата за лишаване от свобода.

Източник: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg