МВР: Въздържайте се да си вадите паспорти

1264
МВР: Въздържайте се да си вадите паспорти

9000 граждани няма да могат да си получат паспортите, поради липса на бланки, заяви зам. министърът на вътрешните работи Павлин Димитров.

От 30 май до 10 август няма доставка на бланки от фирмата изпълнител „Сименс", каза той. МВР днес е получило извинение от представителите на „Сименс" за забавянето, като е уверило, че ще вземе необходимите мерки. Павлин Димитров призова гражданите поради породилите се проблеми с бланките, да се въздържат от подаване на заявления. До момента МВР е загубило 130 000 лева заради липсата на бланки, заяви зам.-министърът.

Причината за проблемите с документите е в забавянето на доставката на бланки от страна на фирмата-изпълнител по договора за новите документи за самоличност. По думите на зам.-министъра днес от Областната дирекция във Враца е пристигнало писмо, че заради проблема с бланките е възможно временно да се наложи да спрат издаването на документи.

На 23 март стартира системата за издаване на новите документи, като до момента МВР има сериозни проблеми с нея, каза още Димитров.

Според него фирмата-изпълнител „Сименс" трябва да изпълни своите ангажименти. На 30 юли министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов е провел среща със служители от „Сименс"-Германия, защото фирмата не е доставила необходимите бланки, информира още той. По договора със „Сименс" за издаване на нови лични документи МВР е изрядната страна, категоричен бе зам.-министърът на вътрешните работи Павлин Димитров. По думите на Димитров има забавяне от страна на фирмата с договорените количества бланки за печатане на новите документи.

Според договора до края на май месец фирмата е трябвало да достави 400 хил. бланки, което обаче не е станало. Димитров каза, че днес от фирмата са го уверили, че до 16 часа ще бъдат доставени 7000 бланки, а утре - още 4000. Средно на ден общо за страната се произвеждали между 8 и 11 хил. документи. От 16 август до днес са подадени общо 9000 заявления за паспорти, които обаче няма да могат да бъдат изпълнени в срок, именно заради забавянето. Това положение поставяло МВР в „определена криза", счита зам. вътрешният министър.

Павлин Димитров призова гражданите, за които не е належащо да издават нови документи, временно да се въздържат от подаването на заявления. Близо 1,4 млн. са документите, чиято валидност изтича. Според Димитров обаче срокът за подновяването им ще бъде спазен. Независимо от уверенията от страна на фирмата-изпълнител, че ще предприеме необходимите мерки, зам.-министърът не е убеден в това и изпитва сериозни притеснения.

Вследствие на проблемите с бланките, МВР търпи загуби за 130 хиляди лева от извънреден труд и гориво, алармира Павлин Димитров.

Той посочи още, че средно на ден за страната се произвеждат около 8-11 хиляди лични карти, около 4500 паспорта и 3-4 хиляди шофьорски книжки. Сегашната липса на бланки създава голям проблем на МВР и сериозно забавяне на тези дейности. Най-вероятно фирмата ще бъде наказана, но не е дошло времето затова, каза още Димитров. „Сименс" дължи неустойки, съобразно договора от определен процент. Павлин Димитров каза още, че всеки гражданин по закон има право да поиска обезщетение, че не са им издадени документи в срок и да поиска разликата в таксите.

Заради отпускарския сезон, който хората използват, за да си заявят издаването на паспорт, МВР е направило поръчка за още 300 000 корици за международни паспорти, но те не са доставени. Пред заместник-министър Павлин Димитров, от "Сименс" са декларирали, че ще доставят всяка седмица по 35 000 корици, но това не се е случило. Това поставя Вътрешното министерство в тежката ситуация да не може да изпълни и заявените вече паспорти.

Павлин Димитров разясни как точно е случен договорът, който е подписан на 13 април 2009 г., като е трябвало да стартира в 6-месечен срок. Според анекс към договора на 24 ноември 2009 г. е удължен този срок до 29 март 2010 г. Цената на самия договор е 116 млн. евро, като сумата ще се изплаща на 60 равни вноски, 8 месеца след подписването на приемно-приемателния протокол. Но системата все още не е приета, тъй като МВР има проблем с изпълнение й. Димитров успокои, че МВР има консултант, във връзка с евентуални неустойки по договора, заради неизпълнените ангажименти.

На въпрос на журналист от столична медия кой е този консултант и каква е сумата, която му е била заплатена и от кой, зам.-министърът отказа да отговори, тъй като това не представлява интерес за гражданите. Според анекса към договора става ясно, че системата не е приета все още, което предполага, че МВР не може да иска неустойки от фирмата. Това запита журналистът отново, при което Павлин Димитров не отговори и каза, че няма намерение повече да отговаря на въпросите му и отказа коментар. Източник: БГНЕС

Източник: БГНЕС

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

baihui
# 0
23:08 | 18 August 2010
Siemens e nai-lainianata firma koiato moje da se nameri - tozi koito e nabutal dogovora sas Siemens i pribral iaka "komisionna"
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg