МЗ преведе допълнителни 2.6 млн. лв. за заплати на здравни работници

455
МЗ преведе допълнителни 2.6 млн. лв. за заплати на здравни работници

Министерството на здравеопазването преведе 2,6 млн. лв. допълнителни средства за повишаване на работните заплати в лечебните и здравни заведения на бюджетна издръжка. Увеличението на възнагражденията на медицинските сестри и специалисти с най-ниски заплати е средно с 20% и важи със задна дата - от 1 януари.

Допълнителните суми се изплащат за периода 1 януари - 1 юни 2007 г. С тях, съгласно заповедта на министъра на здравеопазването проф. Радослав Гайдарски, се повишават средните брутни работни заплати в тези бюджетни структури.

Увеличението на възнагражденията бе утвърдено с правителствено постановление през март тази година и влиза в сила със задна дата - от 1 януари. То обхваща работещите в домовете за медико-социални грижи за деца, държавните психиатрични болници, центровете за спешна медицинска помощ, центровете по трансфузионна хематология.

С увеличението средната работна заплата в домовете за медико-социални грижи за деца нараства с 44 лв. - от 267 лв. на 311 лв. Работещите в държавните психиатрични болници ще получават средно 314 лв. при 275 лв. досега.

Най-малко с 20% повече ще вземат медицинските специалисти, медицинските сестри, лаборанти и други, които са били с най-ниски трудови възнаграждения - равни на минималната за страната заплата.

Определянето на по-високи основни работни заплати за лекарите и останалия медицински персонал става по ред, регламентиран в колективния трудов договор и вътрешните правила за работната заплата в съответното лечебно заведение.

Осигуряването от МЗ на допълнителни средства за повишаване на заплатите на медицинските специалисти е част от политиката му за подобряване на финансирането и условията за работа в здравната система, за адекватно заплащане на труда на лекарите и сестрите. Това ще повиши мотивацията на медицинските специалисти и ще допринесе за предоставянето от тях на по-качествени медицинските грижи.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg