МЗГ разработва варианти за развитие и управление на поземлените отношения върху земите

347
МЗГ разработва варианти за развитие и управление на поземлените отношения върху земите

Идеен проект за Агенция по поземлените отношения и комасацията бе представен на семинар „Проблеми, регулация и управление на земеделски земи, държавна собственост”, открит от зам.-министъра на земеделието и горите Бюрхан Абазов.

В ролята си на собственик на земеделски земи държавата има ангажимент за оптималното им управление, както и за предоставяне на земите за подпомагане изграждането на икономически жизнени земеделски стопанства, каза зам.-министър Абазов.

Активното участие на земите – държавна собственост в процесите по уедряването на земеделските имоти представлява съществен лост за успеха на отделните проекти. В Министерството на земеделието и горите се разработват варианти за развитието и управлението на поземлените отношения върху земите, включително и за администрирането на процеса, допълни още зам.-министър Абазов.

В предмета на дейността на Агенцията да бъдат включени управлението и разпореждането със земи от държавния поземлен фонд, както и участие в проекти за уедряване на земеделски земи, стана ясно по време на семинара.

На по-следващ етап се предвижда Агенцията да се занимава с поземлено банкиране и с поддържането на регистър на имотите. МЗГ ще се стреми дейността на Агенцията по поземлените отношения и комасацията да не утежнява националния бюджет или да се увеличава административния апарат.

По време на семинара бяха представени още виждането за управлението на земите от Държавния поземлен фонд, както и резултатите от управлението и стопанисването на ДПФ.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg