МЗХ и земеделските производители се споразумяват

554
 МЗХ и земеделските производители се споразумяват

Министърът на земеделието и храните Валери Цветанов и представители на организациите на земеделските производители подписаха споразумение, съобщи пресцентърът на министерството.

Споразумението трябва да бъде подписано Министерството на земеделието и храните, Държавен фонд „Земеделие”- Разплащателна агенция (ДФЗ-РА), Националния млечен борд, Националната Асоциация на млекопроизводителите в България, Националната Развъдна асоциация на млеко- и месопроизводителите и Кооперация „Родопски звън”

На проведена на 5 август в Министерството на земеделието и храните в дух на разбирателство с цел постигане на ефективни резултати по изпълнение на Споразумението между МЗХ и млекопроизводителите от началото на годината, както и по директни плащания на площи, регистрирани през 2007 г. във физически блокове с начин на трайно ползване „други земеделски площи” (с код „6”), страните се споразумяха за следното:

І. По изпълнение на Споразумението между МЗХ и млекопроизводителите:

1 Да се приеме акт на Министерския съвет за осигуряване на необходимия финансов ресурс от 60 милиона лева за изплащане на целогодишна субсидия за мляко отговарящо на европейските хигиенно-санитарни критерии (ферми първа категория) както следва: 20 ст. на литър за краве и козе мляко, 25 ст. на литър за овче и биволско мляко, както и започване на незабавното изплащане на субсидиите за месеците март, април, май и юни 2008 година.

2. Ръководството на Националната ветеринарномедицинска служба в срок до 15 септември 2008 година да изгради Системата за идентификацията на животните и да посочи конкретен срок за въвеждане в експлоатация.

3. Акредитирането на системата трябва да е не по-късно от 15 декември 2008 година.

4. Системата да бъде интегрирана в ИСАК.

6. Компенсация на щетите от сушата през 2007 г. за пролетниците - ДФЗ с решение на Управителния съвет отпусна 10 лева на декар, асоциациите поставят искане за още 20 лева на декар.

7. Да се изготви проект на ЗИД на ЗСПЗЗ със следните промени:

а) отдаване под наем и или аренда на земи от ДПФ и ОПФ на собственици на животни без търг или конкурс, както и мери и пасища да се отдават само на собственици на пасищни животни без търг или конкурс за срок не по-малък от 5 години.

ІІ. По директните плащания на площи, регистрирани през 2007 г. във физически блокове с начин на трайно ползване „други земеделски площи” (с код „6”)

1. МЗХ да изработи ясна дефиниция, съответстваща на националните особености, на понятията „мери”, „пасища”, „ливади” и „угари”.

2. Министър Цветанов да отмени указанията на министъра на земеделието и горите от месец юни 2007 г., изискващи плащането за такива площи да се извършва само след нарочна проверка на място от Разплащателната агенция, с измерване на заявената площ.

3. Министър Цветанов да издаде заповед за преразглеждане от Разплащателната агенция на всички заявления от 2007 г., съдържащи площи, които са заявени във физически блокове с код 6 и да се признаят за подходящи за подпомагане, съгласно направените констатации от протоколите на ОСЗГ по проверките на площи, заявени във физически блокове с код 6, извършени през есента на 2007 г., по искане на ДФЗ – РА, и там където са констатиране необработваеми площи, тези да не се заплащат.

4. Ако има жалби за площи, регистрирани през 2007 г. във физически блокове с код 6 или във физически блокове – неземеделски площи (с код 7) или които не се обхванати от т.3, на тези площи ще бъдат направени нарочни проверки на место от ТИ на РА.

5. ДФЗ-РА да излезе с предложение за опростяване и олекотяване на процеса на въвеждането на данните от заявленията на земеделските стопани в ИСАК, като през стопанската 2007/2008 г. да бъде платено на земеделските производители площа, която е установена при проверките на място от ТИ на РА и да не бъдат налагани санкции в двукратен размер за разликите от декларираната и установената на място при проверките площ.

6. Страните се споразумяха за кампания 2008 година ,че земеделските стопани са били информирани за възможността от налагане на санкции при заявяване на неподходящи за плащане площи и начинът на определяне на санкциите, които се налагат.

7. Отпадане на ДДС върху субсидиите за мляко за 2007 година и г-жа М. Мургина – директор на НАП, да уведоми за направената промяна в териториалните данъчни поделения.

8. Създаване на работна група от МФ, НАП и експерти от производителите на храни за обсъждане на намаляване на ДДС на хранителни продукти от 20 на 10 %.

До момента Споразумението е подписано от министъра на земеделието и храните Валери Цветанов, изпълнителния директор на Държавен фонд „Земеделие” – Разплащателна агенция Атанас Кънчев, както и от председателя на Националния млечен борд Димитър Зоров.

В близките часове се очаква към Споразумението да се присъединят и представители на Националната асоциация на млекопроизводителите в България, Националната развъдна асоциация на млеко -и месопроизводителите, както и председателя на Кооперация „Родопски звън” Бойко Синапов, които пътуват към София.

Снимка:БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg