Н. Кабил: Има потенциал в българското висококачествено тютюнопроизводство

330
Министърът на земеделието и продоволствието Нихат Кабил смята, че има потенциал в българското висококачествено тютюнопроизводство, както и ниши, в които то да се развива.

Кабил каза това днес в Хасково, където участва в семинар на тема "Тютюнът - на кръстопът през 21-и век". Форумът е организиран от депутата в Европейския парламент Метин Казак, с подкрепата на Алианса на либералите и демократите за Европа и Фонд "Тютюн".

В близките няколко години много ускорено и категорично трябва да се ориентираме към качествени сортове, качествени произходи и качествено производство - чрез селекция, технология, подпомагане, отбеляза Кабил, цитиран от БТА.

В момента цялостната ни политика за подпомагане на тютюнопроизводството е до 2009 г. След тази дата това, което можем да направим, е записано в нашите програмни документи за усвояване на европейските средства от фонда за развитие на селските райони, добави министърът.

Той поясни, че по принцип не са отхвърлени възможностите за подпомагане на тютюнопроизводители, но не и като пряко изплащане на субсидии. По думите му, макар че не са предвидени възможности за инвестиции в съответните стопанства, тютюнопроизводителите не са извън програмата за подпомагане.

Това може да стане, ако имат желание и участват с проекти за доходи от допълнителни дейности - както еднолично, така и като като организация на производителите, уточни Кабил. Стремежът ни е да направим пробив и един определен набор от култури да бъдат оставени в система на подпомагане, каза министърът.

Според него другата възможност е група държави да обединят усилията си - чрез министрите на земеделието, в рамките на Съвета на министрите, както и в рамките на здравния преглед на реформата в общата селскостопанска политика, за ясно дефиниране и отговор на въпроса дали традиционните култури като тютюн, памук, лен, да бъдат обект на подпомагане.

Той посочи, че в дискусиите ще защитава позицията, че ако няма възможност за пряко подпомагане на тютюнопроизводството, да бъде извоювана възможността в страните, за които този отрасъл е от значение, да се води национална политика в рамките на общата европейска политика.

Министърът посочи пред участниците в семинара, че не трябва да се проявяват амбиции и желания за производство на количества тютюн, постигнати през последните десетилетия на миналия век.

Ние сме в друг, съвсем различен етап от развитие и като държава, и като общество, и като икономика, посочи Кабил. В тютюнопроизводителните райони трябва да се създават условия на хората да имат и други доходи, като се използват възможностите, които предлагат различните оперативни програми, добави той.

По данни, съобщени на семинара, през миналата година общото количество на изкупения тютюн е 30 678 тона, което представлява 66 процента от изкупеното количество през 2005 г. Броят на

регистрираните тютюнопроизводители е бил 22 983, срещу 52 666 през 2005 г. През тази година се очаква общото количество произведен тютюн да не надхвърли 32 000 тона. Броят на регистрираните производители към 30 юни 2007г. е 36 707.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg