Н. Радева: Увеличението на фалитите е нормално

528
Н. Радева: Увеличението на фалитите е нормално

Почти три пъти са се увеличили фалитите на фирми.Тази стряскаща констатация направиха преди дни анализатори от Международната компания за управление на кредитния риск. Със 141% се е увеличил броят на фирмите в процедура по несъстоятелност. Тенденцията е те да нарастват.

„В такава тежка национална и международна икономическа криза е естествено броят на фирмите в несъстоятелност да се увеличи. Въпросът е как те ще преминат през етапа на финансовите затруднения, дали ще успеят да преструктурират своите дългове и капитали, или ще ликвидират своята дейност", коментира бившият заместник-министър на икономиката Нина Радева.

Според нея е добре усилията на институциите, кредиторите и задлъжнелите фирми да бъдат насочени към бързо навлизане в процедура по несъстоятелност, „която дава възможност за балансирана защита на правата им и дава възможност на длъжника в перспектива да удовлетвори кредиторите си и да продължи да съществува като стопански субект".

Радева подчерта, че процедурата се извършва под надзора на съда, който гарантира равнопоставеност на длъжника и кредитора.

„Формализацията трябва да бъде максимално консервативна, за да няма нарушени интереси и за да се селектират действително жизнеспособните фирми, за да оцелеят другите", добави тя.

Нина Радева посочи строителството и свързаните с него индустрии като най-застрашени от икономическата криза. Тя предвиди дълбока депресия, която ще бъде последствието от сегашното затруднение на пазара.

Източник: Pro bg

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg