На 127-о място сме по изтичане на мозъци

1351
На 127-о място сме по изтичане на мозъци

България е на 127-о място в света по изтичане на мозъци от 142 страни, показва докладът на Световния икономически форум (СИФ) за конкурентоспособността.

Непосредствено преди страната ни се нарежда Босна и Херцеговина, а Албания, която традиционно се характеризира с висока емиграция, е поставена на 83-о място.

Дори Гърция, която потъна в дълбока икономическа криза в последните години заради огромния си дълг, се справя по-добре от България в задържането на висококвалифицираните си кадри, заемайки 119-о място в класацията.


Но Хърватия, Румъния, Македония и Сърбия се нареждат след родината ни, съответно на 128-о, 131-о, 133-о и 139-о място, съобщи БГНЕС.

България обаче се придвижва със седем позиции напред от 70-та до 63-а в образованието и квалификацията.

Страната има добри показатели за процента на хората с висше образование, сравнително добри са резултатите за обучението по математика, достъпа до интернет в училищата и др.

Ниски остават оценките за цялостното качество на образователната система; управлението на училищата; обучението и квалификацията на персонала в предприятията.

Негативно се оценява качеството на професионалното образование и възможностите за обучение през целия живот, пише в доклада на СИФ.

Българският бизнес

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg