На 14 април стартира Национален дебат “Политики към ромите в България”

313
На 14 април стартира Национален дебат “Политики към ромите в България”

Под патронажа на председателя на Народното събрание Георги Пирински на 14 и 15 април 2007 г. в София ще се състои Национален дебат “Политики към ромите в България”. Форумът е организиран от Центъра за либерални стратегии, Българската национална телевизия, социологическа агенция “Алфа рисърч”, Институт “Отворено общество – София и НПО Линкс. Дебатът ще бъде открит на 14 април в 9.00 часа в зала 6 на НДК с приветствие на председателя на парламента.

Сред темите, които ще бъдат обсъждани на форума, са “Какво да правим с ромските гета?”, “Наказателна политика” и “Как да се реши проблемът с образованието на ромите?”.

В продължение на два дни около 280 български граждани, подбрани чрез представителна извадка, ще дискутират различните политики спрямо ромите, обществената им приемливост и степен на подкрепа.

В последната част “Отговорът на политиците” министри, депутати и представители на местната власт ще говорят по поставени въпроси. С участниците в дебата ще бъдат направени две интервюта - преди и след дискусиите, с един и същ въпросник. Резултатите в края на обсъждането според организаторите ще покажат какво би било мнението на гражданите при наличието на достатъчно информация и възможност за размисъл и разискване.

Досега са проведени над 22 подобни национални и регионални дебата в САЩ, Великобритания, Австралия, Дания, Италия, Ирландия, Гърция и Китай. През 2002 г. Центърът за либерални стратегии организира първия в Източна Европа Национален дебат по темите на престъпността.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg