На мода излизат мнимите лизингови покупки

880
На мода излизат мнимите лизингови покупки

От Камарата на частните съдебни изпълнители се оплакаха, че рязко е спаднала събираемостта на вземанията заради финансовата криза.

Сред най-популярните им длъжници напоследък са физически лица, необслужващи потребителските си кредити и фалирали строителни фирми. С 20% е спаднала събираемостта на вземанията, на фона на това обаче се е увеличил броят на изпълнителните дела, което според частните съдебни изпълнители е още едно доказателство, че България е в сериозна криза.

Особено актуални в момента са делата срещу строителни фирми заради кризата на пазара на строителни обекти. Този процес поражда втори, на съкратени или уволнени служители на фирмите, които се оказват в невъзможност да погасяват вноските по потребителските си кредити.

Потребителските дела са най-масовите, увеличава се и броят на тези срещу поръчителите.

От камарата твърдят, че най-трудно се събират задължения за малки суми и че често хората се отнасят доста арогантно, когато трябва да връщат по 100-150 лв.

И друг проблем обявиха днес от Камарата на частните съдебни изпълнители мними лизингови покупки. Според схемата ром, придружен от лихвар от гетото, купува на лизинг скъпа стока. Лихварят му я взима, ромът, живеещ в мизерия, се оказва сериозен длъжник.

Друг типичен случай на измама, за която обаче след време се плаща с лихвите, е купуване на лизинг на стока. Тя се продава веднага на по-висока цена. Печалбата от 20-30 лв. е сега, но с времето трябва да връщаш много повече с лихвите.

От камарата отчетоха, че само от началото на тази година са започнали дисциплинарни процедури срещу 18 техни членове. Един частен съдебен изпълнител е бил отстранен за осем месеца от длъжност, още двама ги чака същото, ако решението на камарата бъде потвърдено от Върховния касационен съд.

Източник: БНР

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg