На второ място в Европа сме по натурални и минерални изворни води

5354
На второ място в Европа сме по натурални и минерални изворни води

© Pixabay

България е втората европейска държава - след Исландия, по ресурси на натурална минерална и изворна вода с естествен произход, уникален състав и питейни качества.

Освен с красивата си природа, вкусна храна и вино, страната ни от векове е известна с високите качества на своите води, които са подходящи както за профилактика на различни заболявания, лечебни и спа процедури, така и за ежедневна консумация.

Най-значимите водоизточници с доказани характеристики на минералните води са около 500 на брой, хиляди са и находищата на натурални изворни води. България има по-голям брой
естествени източници на квадратен километър площ от доста по-големи от нея страни като Италия, Испания, Англия и Франция1 .


По думите на проф. д-р на геоложките науки Костадин Щерев, страната ни е изключително богата на подземни минерални води.

Според него, ако се сумира общият дебит на подземните минерални извори в България, той би могъл да надхвърли количеството на всички бутилирани води в света. Общият годишен обем на запасите на минерални води у нас, които могат да бъдат използвани, е над 100 млн. кубични метра, но едва 6% от тези находища са добре проучени2.

Към момента общият брой на регистрираните находища в страната е 146. Тези, които са предоставени за бутилиране са 15, от които 14 се използват ефективно. Капацитетът на
находищата е 4185 литра в секунда или около 132 милиарда литра годишно – дебит, който в пъти надвишава средногодишното потребление на бутилирани води в света, равняваващ се на около 45 милиарда литра3.

От огромното богатство на води в страната ни обаче реално се използват едва 30%4. Останалият ресурс остава свободен, вместо да се оползотвори с цел ръст на индустрията и туризма. А българските води могат да бъдат наша визитна картичка пред Европа и отличителна характеристика, която да изгражда дългосрочен имидж на България.

Наред със своите балнеологични и лечебни свойства българските води са изключително интересни като състав и предпочитани заради питейните си качества. По своята физико-химична характеристика в България практически са застъпени почти всички познати в природата води. Формирани в продължение на векове, те са специфични за региона, от който
произлизат – например Родопите, Стара планина, Рила, Пирин и др., като от древността до днес са били използвани за лечение и профилактика на многобройни заболявания – стомашно-чревни, бъбречно-урологични, чернодробно-жлъчни, обменни и др.

Въпреки високото качество и разнообразие на българските бутилирани води, редица търговски обекти, ресторанти и заведения избират да работят с чужди марки и да предлагат вода на по-високи цени, внос от Италия, Франция или съседни балкански държави като Македония и Сърбия, вместо да промотират родното качество.

Статистиката сочи, че около 15 до 30% от въглеродните емисии, които бутилиращата индустрия в Европа генерира, се дължат на транспорта и доставките на вода на дълги разстояния, включително в чужбина. Ето защо отговорният бизнес търси начини да намали отпечатъка от дейността си върху околната среда чрез редица мерки: промотиране на родната продукция; алтернативни форми на транспорт; въвеждане на квоти за използваното гориво и изминатите разстояния и др5.

Все пак българските потребители предпочитат родното качество и познатия вкус. Делът на произведените в България бутилирани води за първото полугодие на 2018 г. е над 99%.

Основните фактори, определящи покупката на бутилирана вода от потребителите в България, са: доверие към марката, вкусът на водата и чистотата на нейния произход6.

  1. Източник: Европейската Федерация на бутилираните води (EFBW)
  2. Източник: Коментар на проф. д-р на геоложките науки Костадин Щерев, автор на хидрогеотермалната панорама на България в издадения от Европейската комисия „Атлас на геотермалните ресурси на Европа“
  3. Източник: „Минералните води на България“ с автори инж. Лилия Владева, инж. Милчо Бошев
  4. Източник: Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки в България, основана на публичните данни от Националния регистър на обектите за бутилиране на натурални минерални, изворни и трапезни води (МЗ) и Регистрите на ресурсите на минерални води (МОСВ) и Националния концесионен регистър
  5. Източник: 2010 EFBW Sustainability Report: https://www.efbw.org/fileadmin/2010_EFBW_Sustainability_Report_.pdf
  6. Източник: По данни на Нилсън България, 2018
Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg