Набират предложения за транснационално сътрудничество в Югоизточна Европа

333
Набират предложения за транснационално сътрудничество в Югоизточна Европа

Власти на национално, регионално и местно ниво, агенции за регионално развитие и други участници имаха възможност да разработят проектни идеи по Програмата за транснационално сътрудничество в Югоизточна Европа 2007-2013 г. по време на нейното откриване.

Форумът се проведе на 27 и 28 март 2008 г. в Будапеща и беше открит от унгарския министър на развитието Гордън Байнай и европейския комисар за регионална политика Данута Хюбнер, съобщиха от Министерство на регионалното развитие и благоустройството.

Очаква се поканата за проектни предложения по програмата да бъде обявена в средата на месец април 2008 г. Набирането на предложения ще се извършва на два етапа. През първия, който е с продължителност шест седмици, ще се подава Заявление за интерес. През втория етап кандидатите, одобрени на първи етап, ще подават пълен Формуляр за кандидатстване. Този етап е с продължителност девет седмици.

Предложенията ще се изпращат в Съвместния технически секретариат на програмата в Будапеща, Унгария, където е също и Управляващият орган. В подкрепа на програмата ще работи мрежа от Национални звена за контакт. За България Национално звено за контакт е Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Програмата за транснационално сътрудничество в Югоизточна Европа е част от новата цел Европейско териториално сътрудничество за програмния период 2007 – 2013 г., насочена към насърчаване на балансираното териториално развитие и териториалната интеграция в рамките на избираемата зона на програмата.

Избираемата област включва 16 държави с общо 200 млн. жители. Това са: Албания, Австрия, Босна и Херцеговина, България, Румъния, Хърватска, Македония, Гърция, Унгария, част от Италия, Сърбия, Черна гора, Словакия, Словения, Молдова и част от Украйна.

Програмната зона е една от най-разнородните и сложни за транснационално сътрудничество в Европа. Тя е единствената с голям брой държави участнички, които не са държави членки на ЕС (държави кандидатки, потенциални кандидатки и трети страни).

Общият бюджет на програмата е 245 млн. евро, от които 206 млн. евро са предоставени от Европейския фонд за регионално развитие. Участието на Албания, Босна и Херцеговина, Хърватска, Македония, Сърбия и Черна гора в програмата ще бъде финансирано от Инструмента за предприсъединителна помощ, а на Молдова и част от Украйна от Европейския инструмент за добросъседство и партньорство.

Проектите ще могат да получат 85 % съфинансиране от средства на общността. Българските партньори по одобрените за финансиране от Комитета за наблюдение на програмата проекти могат да получат 15% национално съфинансиране, след сключване на договор с МРРБ.
Ще се финансират проекти, насочени към изпълнение на приоритетите на програмата – иновации, околна среда, достъпност и устойчиво градско развитие.

Ще се подкрепят транснационални партньорства в области от стратегическа важност за подобряване на процеса на териториална, икономическа и социална интеграция и ще съдейства за сближаването, стабилността и конкурентоспособността, чрез намиране на общи решения, конкретни резултати, позволяващи осъществяването на бъдещи инициативи и инвестиции.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg