Над 1 млрд. лв. от финансовите инструменти на ЕС е получила страната ни до момента

414
Над 1 млрд. лв. от финансовите инструменти на ЕС е получила страната ни до момента

Общо от Европейския съюз сме получили 1.086 млрд. лв., а сме превели 595 млн. лв. – с 491 млн. лв. в полза на България. Това заяви премиерът Сергей Станишев във времето за парламентарен контрол в отговор на въпрос от депутата Стефан Софиянски относно средствата, които страната ни е получила до момента по структурните инструменти на Европейския съюз.

Министър-председателят оповести данни, според които до момента България е получила авансови плащания по структурните и Кохезионния фонд на ЕС в размер от над 283 млн. лв.

По Инструмент за подкрепа на бюджетните плащания и „Шенген” страната ни е получила повече от 263 млн. лв., а по предприсъединителните инструменти ФАР, ИСПА и САПАРД – около 540 млн. лв.

В момента се работи по уточняване на параметрите на Финансовото споразумение с Европейския инвестиционен фонд в рамките на инструмента JEREMIE, информира още премиерът депутатите. Заделеният бюджет е в размер на 400 млн. лв., като тези средства няма да бъдат изразходвани еднократно, а ще бъдат ползвани от предприятията под формата на револвиращ ресурс, посочи той.

По инструмента JASPERS в План за действие 2006 г., са включени редица големи проекти. Сред тях е преглед и подготовка на предпроектни проучвания за изграждането на АМ „Струма”, разширение на Е 85 – Русе - Велико Търново, подобрение на навигацията на р. Дунав.

Премиерът Сергей Станишев опроверга твърденията, че България изостава в подготовката си за ефективно усвояване на средствата по европейските фондове. Сумите, които всяка страна-членка усвоява от европейските фондове, стават ясни в края на периода, за който се отпускат, а не за всяка година поотделно, поясни министър-председателят.

Сред всички страни-членки на ЕС, допълни той, в т.ч. и старите, България е сред първите с одобрена Национална стратегическа референтна рамка и оперативни програми. Към момента от Европейската комисия с одобрени към 150 оперативни програми от общо 350, каза още премиерът.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg