Над 10 000 посетители се очакват на панаира на образованието

405
Над 10 000 посетители се очакват на панаира на образованието

Очаква се над 10 000 човека да посетят Панаира на образованието, който ще се проведе от 8 до 10 февруари 2008 година. Това съобщи на пресконференция Иван Соколов, главен директор на Международен панаир Пловдив, който е съорганизатор на проявата, заедно с Европейския колеж по икономика и управление.

86 изложители от 13 държави ще имат свои експозиции в палата 8 на панаирния комплекс. Представят се 36 учебни заведения от чужбина, като тази година присъстват 2 нови държави – Дания и Чехия. Сред участниците дебютират над 10 колежа и университета от Великобритания, Холандия, Испания, САЩ, Швейцария. Най-много са чуждестранните учебни заведения от Холандия (11), Великобритания (6), Гърция (4), Дания (3), САЩ (3). Предвидени са 14 презентации на университети, колежи и образователни центрове от чужбина.

Освен държавните и частни образователни институции, на изложението присъстват консултантски къщи, свързани с обучението и живота на младите хора, центрове за извънучилищно образование, следдипломна квалификация и перманентно обучение, издателски фирми, агенции за международна академична мобилност. Това превръща Панаирът на образованието в истински Дом на знанието, където младите хора могат да направят добър избор като сравнят програмите на българските и чуждестранни висши училища, а по-възрастните – да открият възможности за преквалификация, за да бъдат конкурентни на пазара на труда.

Тази година форумът се провежда по-рано, тъй като в момента се организира предварителен прием в много чуждестранни ВУЗ-ове, обясни Мария Стоева от Европейския колеж. Сред акцентите на шестото издание на панаира тя посочи и кръглата маса на тема „Модернизация на университетите и икономика на знанието”, организирана от Асоциацията на частните висши училища в България, която ще се проведе на 08.02. от 13.30 часа.

На нея ще се дискутират основните приоритети в развитието на университетите, поясни Мария Стоева. Според нея майсторските класове, които стартираха през януари и ще продължат на 09.02, показват практическата приложимост на знанията, получавани от студентите.

Панаирът на образованието ще е едно състезание на възможностите, които предлагат различните образователни институции, заяви Иван Соколов. Той е категоричен, че подобни прояви ще придобиват все по-голямо значение, тъй като битката за привличане на студенти става все по-силна.

С форума стартира изложбената програма на Международен панаир Пловдив за 2008 година. В нея са включени общо 40 прояви.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg