Над 1.4 млрд. лв. инвестиции в инфраструктура в Благоевград

1404
Над 1.4 млрд. лв. инвестиции в инфраструктура в Благоевград

Общо 1.41 млрд. лв. са очакваните инвестиции в инфраструктурни проекти в югозападния регион, съобщи председателят на Надзорния съвет на НАПИ в Благоевград.

Качествените пътища са добра предпоставка за развитие на бизнеса, транспорта и туризма в Югозападния регион, подчерта още Иван Атанасов. Той участва в международния икономически форум „Стимулиране на бизнеса и местното развитие в условията на глобална рецесия".

До 2013 г. в Югозападния регион ще бъдат усвоени около 800 млн. лв. за проекти, финансирани по ОП „Транспорт", ОП „Регионално развитие", Световна банка и Транзитни пътища.

На форума председателят на Надзорния съвет направи презентация на тема „Транспортна инфраструктура в България. Транспортни коридори. Транспортни и инфраструктурни предизвикателства пред икономическото сътрудничество в региона".

В изложението си той набеляза предвидените инвестиции с европейско финансиране. По Оперативна програма „Транспорт" средствата възлизат на 990 млн. евро., по програма ИСПА - 153,25 млн. евро, по Оперативна програма „Регионално развитие" за периода 2007-2013 г. - 501,1 млн. лв., по проект "Транзитни пътища V" за 2007-2013 - 705 млн. евро; по проект за рехабилитация на пътната инфраструктура 2007-2011 (съфинансиран със заем от МБВР) - 144 млн. евро.

На форума Иван Атанасов съобщи, че по отношение включването на АМ „Тракия" в Оперативна програма „Транспорт", Европейската комисия е изразила положително становище.

Той беше категоричен, че в този програмен период България ще има напълно завършени поне две магистрали - „Марица" и „Тракия" - и ще има 66 км от АМ „Струма".

Иван Атанасов съобщи, че в югозападния регион в процес на изпълнение са два проекта по „Транзитни пътища V", предстои да бъдат реализирани още четири проекта по Програма „Транзитни пътища " и Световна банка.

За изграждането на АМ „Струма" са предвидени 600 млн. евро, като строежът ще бъде на два етапа - до 2013 г. и след 2013 г. През първия етап ще бъдат изградени 66 км. - в участъците Долна Диканя - Дупница, Дупница - Благоевград и Кресна - Кулата.


Българският бизнес

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg