Над 150 000 българи ще бъдат включени в курсове за квалификация и преквалификация

390
Над 150 000 българи ще бъдат включени в курсове за квалификация и преквалификация

Министърът на труда и социалната политика Емилия Масларова съобщи пред журналисти във Велико Търново, че над 150 000 работещи граждани ще бъдат включени в курсове за квалификация и преквалификация по проекти, финансирани от оперативната програма "Развитие на човешките ресурси" на обща стойност 1.214 млрд. евро.

Приоритетно акцентите са поставени върху повишаване на квалификацията и производителността на труда на заетите в областта на туризма, строителството, леката и шивашката промишленост, както и в отделни отрасли на машиностроенето и енергетиката, уточни министър Масларова.

По думите и в бюджета на ведомството са предвидени два пъти повече в сравнение с миналата година средства за квалификация и преквалификация.

Социалното ведомство изпълнява качествено и по график своите отговорности по оперативната програма "Човешки ресурси" и за това не приемам отправените обвинения от различни политици, че не се справяме с програмите и със социалните фондове на ЕС, коментира Масларова.

Според нея не случайно Министерството на труда и социалната политика ще бъде домакин на първата конференция за развитието на човешките ресурси в страните от Югоизточна Европа, която ще заседава на 25 май в София.

На форума с българския опит ще се запознаят министри по труда, ръководители на агенции по заетост, работодатели и синдикалисти от 12 страни, от които само България, Румъния и Гърция са членки на ЕС. Амбицията е България да се стане Център за развитие на човешките ресурси в Югоизточна Европа, добави министър Емилия Масларова.

В рамките на организираната от Висшия съвет на БСП кампания за разясняване на решенията, приети от Тройната коалиция на семинара в "Катарино" за програмата на правителството до края на мандата, социалният министър днес се срещна със съмишленици и симпатизанти на левицата и граждани в Свищов, Горна Оряховица и Велико Търново.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg