Над 2 млн. лв. раздадени в ДФ Земеделие за бонуси

626
Над 2 млн. лв. раздадени в ДФ Земеделие за бонуси

Над 2 милиона лева са били раздадени в Държавен фонд „Земеделие" като допълнителни възнаграждения през декември 2008 година. Това сочи одит на Сметната палата във фонда за периода януари 2008 - юни 2009 година.

Изплащането на парите е ставало без заповед на изпълнителния директор и без да са спазени вътрешните правила на фонда, заяви Калина Илиева, изп. директор на Държавен фонд "Земеделие".

Най-високи възнаграждения са си разделили служители и консултанти на отдел „Рибарство и аквакултури" - средно 20 хиляди лева, като са разгледали едва половин проект.

Според проверката са усвоени едва 8.7% от средствата по Програмата за развитие на селските райони. Според одита на Сметната палата обработката на един проект от подаването до одобрението му е средно 237 календарни дни, като сроковете за обработка по наредба пак за същия период са спазени едва в 25 % от проверените досиета.

Нередности са констатирани и при процедурите по Закона за обществените поръчки, които са провеждани без да се поставят конкретни изисквания към икономическото и финансовото състояние на участниците.

От ДФ „Земеделие" съобщиха още, че в резултат на проверката за конфликт на интереси е разпоредено от изп. директор на фонда от длъжност са отстранени 18 служители.

В рамките на проверката на ДФ „Земеделие" всички служители са били задължени да подпишат отново декларации за конфликт на интереси. Със заповед на изпълнителния директор на служителите е било забранено да извършват, каквато и да било частна консултантска дейност по проекти. Установени са нарушения от служители свързани с управлението на ДФ „Земеделие" и програма САПАРД на прокуратурата са изпратени 5 сигнала, допълни изп. директор на фонда.

Източник: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg